Trivan: Neće biti dozvoljen dolazak prljavih tehnologija

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je da su Srbiji u oblasti zaštite životne sredine potebne investicije od oko 15 milijardi evra.

Izvor: Beta

Sreda, 16.08.2017.

21:37

Trivan: Neće biti dozvoljen dolazak prljavih tehnologija
Foto: Tanjug

Osim toga, on je naveo i da neće biti dozvoljen dolazak "prljavih tehologija".

Trivan, koji je nedavno bio u višednevoj poseti SAD rekao je za televiziju N1 da su investitori iz te zemlje izrazili spremnost da dodju i ulažu u Srbiju.

"Teško je fokusirati se na jednu tačku, različita su interesovanja, ulaganje u upravljanje otpadnim vodama, otpadom, zaštitu prirode, široka lepeza mogućnosti", rekao je on.

Izazio je očekivanje da će doći do kraja godine, i kako je rekao, tada će se konkretnije razgovarati.

"Da se investira 15 milijardi evra, postoje kompanije koje raspolažu čistom tehnologijom, nećemo dozvoliti da udju prljave tehnologije, Srbija ozbiljno misli u ovoj oblasti", rekao je Trivan.

Prema njegovim rečima, oni imaju znanje, čiste i dobre tehnologije, raspolažu kapitalom, a nama kapital nedostaje.

Trivan je rekao da Srbija ima vrhunske stručnjake za upravljanje otpadom, kao i u drugim oblastima, ali treba da gleda "šta su komšije uradile pametno", kao i uputstva EU.

On je rekao da je za dodelu ugovora za javno-privatno partnerstvo za tretman i odlaganje komunalnog otpada na deponiji u Vinči stigla ponuda francusko-japanskog konzorcijuma Suez - Itochu.

"Razgovarali smo sa preko 70 kompanija i u razgovorima otpadaju pojedine kompanije koje nemaju kapacitet, neke nisu mogle da ulože svoj novac i to je bio glavni faktor. Peglali smo uslove koji su bili u redu za sve i na kraju smo došli do jedne kompanije koja to može da uradi", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: