Zbog Guama se već ratovalo sa Špancima i Japancima, a Kim?

Da li su Severna Koreja i Amerika na korak od sukoba? Iz Pjongjanga je stigao poziv ambasadorima iz najvećih svetskih zemalja da se vrate u zemlju.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.08.2017.

16:15

Zbog Guama se već ratovalo sa Špancima i Japancima, a Kim?
Foto: Tanjug/AP

Na drugoj strani, Amerika poručuje da neće gledati sa strane dok Severna Koreja razvija interkontinentalne balističke rakete.

Mir, a ne rat, glavna je poruka sa protesta u Guamu. Severna Koreja označila je ovo pacifičko ostrvo kao prvi cilj napada.

To međutim ne sprečava turiste da i dalje posećuju Guam, ostrvo na kome se između ostalog nalazi američka vojna baza sa sedam huljada vojnika.

“Ovde smo da pokažemo solidarnost i da pošaljemo poruku da smo mi za mir a ne za rat”, kaže jedan muškarac.

“Guam je sada u opasnosti, a mi želimo svetu da kažemo da ljudi ovde žele mir a ne rat”, navodi jedna žena.

Amerika je kroz istoriju za Guam prvo ratovala sa Špancima, a zatim i s Japancima.

Vlasti u Severnoj Koreji jasno poručuju, ako dođe do nuklearne pretnje, suočiće se sa "vatrom i besom" kakav svet nikada nije video.

"Svako ko je odrastao u dvorištu osnovne škole zna šta je zastrašivanje. Kim Džong Un zastrašuje s veoma jakim oružjem i tome se morate snažno suprotstavit. Zastrašivanje se može zaustaviti i udarcem u nos", rekao je guverner Guama Edi Kalvo.

Da li će do otvorenog sukoba zaista i doći niko se ne usuđuje da proceni. Američki zvaničnici tvrde da je rat sa Severnom Korejom sada izgledniji nego pre 10 godina.

“Nikako ne možemo da isključimo u potpunosti opasnost od sukoba između SAD i Severne Koreje i budite sigurni ukoliko bude postojala iole realna mogućnost da Severna Koreja upotrebi nuklearno oružje protiv bilo koga na bilo koji način da Amerikanci neće čekati nego će prvi da udare. Drugo je pitanje izvodljivosti akcije protiv Severne Koreje i rizika koje ona sa sobom nosi”, naveo je Vladimir Trapara sa Instituta za međunarodnu politiku i privredu.

Vašington želi promenu režima u Severnoj Koreji međutim za napad na Pjongjang ne bi imao podršku

“Ako sam Pjongjang nekom nerazumnom akcijom tipa korišćenjem nuklearnog oružja ne mora čak ni da upotrebi nuklearnu bojevu glavu može da pošalje projektil u pravcu Guama makar i on ne stigao to je već druga priča, onda bi Amerikanci imali opravdanje pred čitavim svetom za nekakvu akciju isključlivo ukoliko bi ta akcija mogla da bude ograničena, krajnje ograničena kao što je bila akcija koju su u Siriji izveli protiv sirijske vojne baze”, dodao je Trapara.

Talac ovog sukoba svakako bi bila Južna Koreja. Vlasti u Seulu pozivaju Severnu Koreju da se ne ponaša preteće ali i ponavljaju da više ne sme biti rata na Korejskom poluostrvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: