Del Ponte: Svi su počinili ratne zločine, a Rusi blokiraju

Istražna komisija UN o Siriji prikupila je dovoljno dokaza da se Bašar el Asad osudi za ratne zločine, izjavila je članica Komisije Karla del Ponte.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 13.08.2017.

17:15

Del Ponte: Svi su počinili ratne zločine, a Rusi blokiraju
screenshot

"Uverena sam da ima dovoljno dokaza. Zato je situacija toliko frustrirajuća. Pripremni posao je odrađen. Uprkos tome, nema tužioca i suda", rekla je Del Ponte u intervjuu za švajcarski "Zontags Cajtung".

Del Ponte je prethodne nedelje najavila da će se povući sa te dužnosti jer, kako je rekla, Savet bezbednosti UN nije spreman da osnuje poseban sud za ratne zločine počinjene u Siriji.

Ona je, međutim nije navela kada će da se povuče sa dužnosti, prenosi Hina.

"Šest godina Komisija je sprovodila istrage. Sada bi tužilac trebalo da nastavi naš posao i privede ratne zločince pred poseban sud. Ali Rusija to blokira vetom u Savetu bezbednosti UN", kazala je Del Ponte.

Upitana da kaže koje je strane u sukobu Komisija najviše istraživala, Karla del Ponte je kazala - "sve".

"Svi su počinili ratne zločine. Prema tome, istraživala sam ih sve", rekla je ona.

Del Ponteova je prošle nedelje, nezadovoljna rezultatima rada istražne komisije UN o Siriji, najavila ostavku, rekavši da su u Siriji počinjeni gori zločini nego na tlu bivše Jugoslavije ili Ruande.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: