FBI pokrenuo istragu o Šarlotsvilu: "Pravda će pobediti"

Američki Federalni istražni biro (FBI) i savezni tužioci pokrenuli su istragu o mogućem kršenju ljudskih prava tokom nereda u suboti u Šarlotsvilu.

Izvor: B92

Nedelja, 13.08.2017.

09:59

FBI pokrenuo istragu o Šarlotsvilu:
Foto: Tanjug, AP

Bilans nereda u Šarlotsvilu je troje poginulih i 35 povređenih, javljaju agencije.

Tokom sukoba koji su izbili na skupu desničara, na grupu okupljenih naleteo je automobil, poginula je jedna žena, a povređeno 19 osoba.

Policijski helikopter koji je pratio proteste i sukobe u Šarlotsvilu srušio se u šumskoj oblasti i tom prilikom poginule su dve osobe.

Neki od povređenih pretrpeli su povrede opasne po život, a vozač automobila, Džejms Aleks Filds Mlađi, dvadesetogodišnjak iz Ohaja, uhapšen je pod optužbama za drugostepeno ubistvo, zlonamerno ranjavanje i izazivanje nesreće i bežanje sa lica mesta, prenosi AFP.

Kako javlja AFP, za sada nema dokaza da je reč o namerno izazvanom udesu.

Nakon što su članovi Republikanske stranke okrivili Trampa zbog navodnog odbijanje da kritikuje ekstremno desničarske grupacije koje propagiraju mržnju, državni tužilac Džef Sešns rekao je da postupci koji proisteknu iz "rasne zatucanosti i mržnje" predstavljaju "izdaju naših osnovnih vrednosti i ne mogu biti tolerisane".

"Pravda će pobediti", rekao je Sešns, prenosi AFP.

Prema navodima svedoka, automobil je naleteo na grupu demonstranata koji su se okupili da bi protestovali protiv desničara.

Guverner Virdžinije Teri Mekolifi prethodno je proglasio vanredno stanje pred održavanje skupa rasističkih desničara protiv planova lokalnih vlasti da iz parka u centru grada uklone statuu generala Roberta Lija, komandanta snaga Konfederacija u američkom građanskom ratu i protivnika ukidanja ropstva.

"Najoštrije osuđujemo ovu nečuvenu manifestaciju mržnje, netrpeljivosti i nasilja na mnogim stranama", poručio je predsednik Tramp iz Bedminstera, gde se nalazi na radnom odmoru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Podeli: