"Obećali su, ali kao i kod većine obećanja Srbima - ništa"

Zlo koje je ubilo dvojicu srpskih mladića mora da dobije ime i kaznu, izjavio je ministar Aleksandar Vulin povodom godišnjice ubistva u Goraždevcu.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 13.08.2017.

14:55

Foto: Tanjug

Osim toga, on je naveo da Kfor i Unmik moraju ponovo da otvore istragu.

“Pantelija i Ilija su streljani na reci Bistrici u Gorazdevcu pre 14 godina. Za njihovu smrt niko nije odgovarao. Čitav svet je obećao da će prevrnuti svaki kamen da bi kaznio zločince. Od tog obećanja, kao i većine obećanja koja se daju Srbima, nije bilo ništa", naveo je Vulin.

Istraga je obustavljena, kaže Vilin, kao da su Pantelija i Ivan stradali od sunca ili kiše.

Možda su predstavnici međunarodne zajednice, koji su po Rezoluciji 1244 odgovorni za bezbednost i pravdu na KiM, prestali da pitaju i da traze ali Srbija nije i nece. Pantelija i Ivan cekaju pravdu i nema opravdanja zasto je bar njihove porodice jos nisu docekale, maglasio je ministar odbrane.

Vulin traži od Kfora i UNMIK-a da ponovo otvore istragu i da je ne zatvore dok ne pronađu krivce.

"Smrt Pantelije i Ivana je najavila uzasne smrti dece čitavog sveta od terorističkog zla. Zato neka Kfor i UNMIK traže istinu za našu pobijenu decu kao što sada sa pravom traže istinu i kaznu za ubice njihove dece. Zlo koje je ubilo Panteliju i Ivana mora da dobije ime i kaznu", naveo je Dačić.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić prisustvovao je parastosu u crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Goraždevcu.

Đurić, koji je posle parastosa položio venac na spomenik žrtvama u NATO bombardovanju i deci stradaloj na Bistrici, naglasio je da država Srbija ne zaboravlja mnogostradalnu srpsku Metohiju, koja je u prethodnim decenijama bila žrtva plana za istrebljenje srpskog naroda sa ovih prostora, koji je gotovo u potpunosti uspeo.

"I zato na današnji dan pominjemo ne samo Panteliju i Ivana i sve mladiće čija su imena izgravirana na tragičnom spomeniku koji se nalazi u jezgru najveće preostale srppske enklave u Metohiji, i sećamo se desetine hiljada drugih koji su stradali samo zato što su srpske nacionalnosti, bilo da su ubijeni na svojim srpskim pragovima, bilo da su proterani sa svojih ognjišta", rekao je Đurić.

Opširnije - OVDE.

Zločin u Goraždevcu, na reci Bistrici, dogodio se 13. avgusta 2003. godine, i jedan je od četiri najveća zločina nad Srbima od 1999. godine i dolaska međunarodnih snaga na Kosovo i Metohiju, pored ubistva žetelaca u Starom Grackom, ubistva porodice Stolić u Obiliću i ubistva putnika autobusa "Niš-ekspresa" kod Podujeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: