Dačić pisao za "Novosti" – šta znači "razgraničenje"?

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da je njegov predlog o razgraničenju na Kosovu i Metohiji jedino realan, brzo ostvariv i u interesu Srba i Albanaca.

Izvor: Beta

Nedelja, 13.08.2017.

23:11

Dačić pisao za
Tanjug

Dačić je u autorskom tekstu za Večernje novosti naveo i da je razgraničenje s Albancima trajno rešenje i da je, kako je naveo, "to ideja kompromisa istorijskog i etničkog prava".

"Ideja razgraničenja na ono što je što je srpsko i albansko, i normalizacija naših odnosa, obezbeđenje srpske pravoslavne baštine stvaranjem samostalnih manastirskih zajednica po atoskom modelu u Grčkoj, Zajednice srpskih opština na jugu, finansijska nadoknada za uzurpiranu privatnu i državnu imovinu", naveo je on.

Prema njegovim rečima, sve je rešivo ako se prihvate temeljna politička načela rešavanja srpsko albanskih odnosa u ovoj istorijskoj etapi.

Naglasio je da da na Kosovu postoje danas dve koncepcije - celo Kosovo je srpsko, ili (druga) sve je izgubljeno i mora se priznati nezavisno albansko Kosovo.

"Obe koncepcije imaju negativne posledice za srpski narod. Ova prva se može ostvariti samo ratom koji je u ovim istorijsko geopolitčkim uslovima unapred izgubljena bitka. Ova druga je pogubna, jer polazi od toga da je sve rešeno", naveo je on.

Dačić je naveo i da ni u jednom koncepciji Srbi ne dobijaju ništa već, kako je naglasio, "samo gube".

On se umesto toga založio za razgraničenje, istakavši da je svima potrebno trajno rešenje srpsko albanskog sukoba a do toga se može doći samo dogovorom Srba i Albanaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: