SAD – S.Koreja: Rat od jednog minuta bez pobednika

Ne postoji "pobednička situacija" ukoliko SAD izvedu preventivni napad na Severnu Koreju, iako to zamišljaju američki vojni zvaničnici, piše CNN.

Izvor: B92

Petak, 11.08.2017.

12:25

SAD – S.Koreja: Rat od jednog minuta bez pobednika
Tanjug/AP

Kako se navodi, milioni nedužnih građana bi se našli u razmeni vatre, bez vremena za evakuaciju, ukoliko SAD i saveznici iniciraju napad na Pjongjang.

"Takva operacija bi sadržala brz i multidimenzionalan napad, a borbu bi mogli da odluče prvi minuti", rekao je penzionisani mornarički kapetan Džeri Hendriks.

On ističe da nije informisan o specifičnostima mogućeg preventivnog napada, ali je rekao za CNN da bi ta operacija uključivala nekoliko strategija usmerenih na neutralisanje severnokorejskih mogućnosti – da li one bile usmerene na defanzivnu orijentaciju ili na kontranapad.

"Suprotstavljanje severnokorejskom relativno impresivnom defanzivnom sistemu zemlja-vazduh bi moglo da se učini steltovima F-22, F-35 i bombarderima B-2, kojima bi se priključili japanski i južnokorejski lovci F-16 ii F-15. Takođe, korišćenje bespilotnih letelica bi smanjilo rizik od gubitka pilota", dodaje Hendriks.

Prema njegovim rečima, SAD bi mogle da dopreme dodatne letelice u region uoči napada, ali suštinski američka vojska može da se osloni na dve velike baze u Južnoj Koreji, u Osanu i Kunsanu.

"Sa Guama bi Pentagon mogao da podigne bombardere B-1, B-2 i B-52, a u igru bi mogli da budu uključeni i razarači koji se nalaze u Japanu, a koji su opremljeni raketama tipa tomahavk i defanzivnim sistemom koji bi mogao da presretne severnokorejske rakete", istakao je Hendriks.

Problem mogu da predstavljaju posledice prvog napada.

"Nekoliko minuta po napadu američki avioni i artiljerija bi morali da koordinišu svoje akcije sa saveznicima kako bi uništili hiljade raketnih bacača koji su usmereni ka južnokorejskoj prestonici Seulu", piše CNN.

Stručnjaci navode da bi to samo bio početak.

"Nije problem pogoditi Severnu Koreju, problem je šta dalje sledi. Vi napadnete Severnu Koreju... Pa oni će odgovoriti, a imaju arsenal koji može da uništi Seul. Predviđa se da bi stotine hiljada stanovnika Južne Koreje moglo da umre u prvim satima borbe – od artiljerije, raketa, projektila kratkog dometa, a rat bi mogao da eskalira i do nuklearnog nivoa, što bi dovelo do desetine miliona žrtava i destrukcije 11. najveće ekonomije sveta. S tim se kockate", navodi se u tekstu CNN-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

80 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: