Izrael ubrzava izgradnju podzemnog zida prema Gazi

Izrael će ubrzati izgradnju podzemnog zida na svojoj granici s pojasom Gaze kako bi ga završio za dve godine.

Izvor: Beta

Petak, 11.08.2017.

00:45

Izrael ubrzava izgradnju podzemnog zida prema Gazi
Thinkstock

Izraeske vlasti tako žele da otklone pretnju iz tunela koje je Hamas prokopao za upade na izraelsku teritoriju, najavio je izraelski general Ejal Zamir zadužen za južnu komandu.

"Mislim da će druga strana morati ponovo da proceni situaciju imajući u vidu izgradnju barijere. Ako Hamas odabere da ide u rat zbog barijere, biće to vredan razlog (za izraelsku vojsku) da se ide u rat oko toga - ali barijera će biti izgradnjena", rekao je Zamir.

Izrael smatra tunele koji povezuju pojas Gaze i izraelsku teritoriju za ubacivanje boraca islamskog Hamasa i drugih palestinskih ekstremističkih organizacija glavnom pretnjom za svoju bezbednost, navodi Frans pres.

Više od 30 tunela je pronađeno i uništeno u leto 2014. godine tokom 50 dana rata između izraelske vojske i Hamasa, koji vlada pojasom Gaze već jednu deceniju.

"U narednim mesecima ubrzaćemo izgradnju ove prepreke i nadam se da će biti završena za dve godine", rekao je general Zamir.

Član užeg sastava izraelske vlade zaduženog za bezbednost Joav Galant je izrazio nadu da Hamas neće zbog toga napasti Izrael iako smatra tunele strateškim oruđem protiv Izraela.

On je objasnio da će zid biti prokopan na izraelskoj teritoriji duž postojeće bezbednosne ograde koja zatvara pojas Gaze na severu i istoku.

Pošto se radi na izraelskoj suverenoj teritoriji, Galant smatra da nema nikakvog opravdanja za napade na one koji ga grade.

Izraelski vojni rado je javio da je zid betonski, da ima senzore i da će se protezati duž 64 kilometara granice.

Hiljadu radnika, uključujući i strance i afričke azilante, radi na izgradnji koja staje 710 miliona evra. Vojni radio je takođe javio daće se visina postojeće bezbednosne ograde povećati na šest metara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: