"Kim je lud ako napadne ili razuman da odgovori Americi?"

Rizik od izbijanja vojnog sukoba SAD i Severne Koreje raste pošto Kimov režim "pažljivo razmatra" planove o raketnom napadu na američku teritoriju Guam.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.08.2017.

23:37

Tanjug/AP

To se dogodilo samo nekoliko sati pošto je predsednik Donald Tramp poručio Severu da će SAD na bilo koju pretnju Pjongjanga odgovoriti, kako je rekao, "vatrom i besom".

Čak i ograničeni američki udar na Severnu Koreju verovatno bi isprovocirao smrtonosne kontranapade, koji bi brzo mogli da prerastu u nuklearni rat, navodi Glas Amerike.

U najboljem slučaju, ograničeni američki napad iz predostrožnosti na neku lokaciju za lansiranje raketa ili nuklearno postrojenje ne bi značajno umanjio kapacitete Severne Koreje, ali bi moglo da navede lidera te zemlje, Kim Džong-una, da se okrene dijalogu umesto da rizikuje da izbije rat u kojem zna da ne može da pobedi.

"Ako ostane strpljiv i pokuša da pronađe izlaz putem pregovora sa SAD, koristeći Kinu i Rusiju, možda će ostati u životu", kaže Šin In Kjun, bezbednosni analitičar.

Međutim, opravdanje za eventualnu vojnu akciju u cilju eliminisanja nuklearne pretnje Severa je upravo činjenica da se ne može računati na agresivni režim u Pjongjangu da ispolji uzdržanost.

"Po svemu sudeći postoji kontradikcija ako se veruje da je Kim Džong-un lud i da bi mogao da izvrši napad, ali da će s druge strane biti dovoljno razuman da ne odgovori na američki napad", kaže Brus Klingner iz fondacije "Heritidž".

Severna Koreja je upozorila da bi Sjedinjenim Državama "očitala tešku lekciju" jer bi na bilo koju vojnu akciju odgovorila nuklearnim oružjem.

Međutim, vojni stratezi kažu da bi ograničeni udar verovatnije isprovocirao opasnu severnokorejsku artiljeriju i mogući hemijski napad na Južnu Koreju, što bi pak moglo da preraste u veći konflikt duž granice dve Koreje i da uvuče u sukob više od 28.000 američkih vojnika stacioniranih na jugu.

Severna Koreja ima kapacitet da ispali 300.000 artiljerijskih granata u prvom satu napada koje bi mogle da dosegnu polovinu južnokorejske populacije, uključujući 10 miliona stanovnika Seula. Napad većeg obima, čija bi meta bila sva severnokorejska raketna i nuklearna postrojenja, verovatno bi morao da uključi rezervni plan za punu invaziju na tu zemlju, prenosi Glas Amerike.

"Ako želite da garantujete da ćete eliminisali sve severnokorejske nuklearne i raketne kapacitete - to bi zapravo podrazumevalo kraj severnokorejskog režima", kaže Klingner.

Vojni stratezi smatraju da bi američke snage, na kraju, odnele pobedu u ratu sa Severnom Korejom, ali bi on razorio region i odneo milione života.

Takođe postoji stvarna mogućnost da bi Kina ušla u sukob i podržala svog saveznika Severnu Koreju što bi dovelo do eskalacije već dovoljno teškog i krvavog konflikta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: