Putinov najveći rival – na slobodi: Da se pokajem? / VIDEO

Levica u Rusiji morala bi da ima svog jedinstvenog kanidata za predsedničke izbore sledeće godine, a Alekseja Navaljnog, opozicionog liberala neće podržati.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.08.2017.

18:21

Putinov najveći rival – na slobodi: Da se pokajem? / VIDEO

To je izjavio lider pokreta Levi front Sergej Udaljcov nakon izlaska iz zatvora.

Udaljcov je, što u kućnom pritvoru što u zatvoru u Tomskoj oblasti, izdržao celu kaznu po presudi za organizaciju masovnih nereda na skupu opozicije 6. maja 2012. godine protiv nečasnih izbora i inauguracije Putina.

Prvi put pred novinarima nakon dugog vremena Sergej Udaljcov, lider ruske vanparlamentarne levice, nije mogao da prestane da govori o politici, opoziciji, levici, sudskom procesu, zatvoru za koji tvrdi da ga nije pokolebao ni promenio, a da je nerede organizovala vlast.

"Neki su govorili: Sad će Udaljcov da izađe i da se pokaje. Nemam ja za šta da se kajem. Ne kajem se. Mi smo se borili za naša prava, hteli smo da život u Rusiji postane malo slobodniji, malo lakši", kaže Udaljcov, lider pokreta Levi front.

Dok je Udaljcov sedeo u zatvoru, mnogo toga se izdešavalo i aneksija Krima, rat u Ukrajini, sankcije i novi restriktivni zakoni i potpuni raspad nakratko ujedinjene opozicije. Ljubitelj uličnih protesta Udaljcov ne planira ulične akcije već pripremu jedinstvenog kandidata levice na predstojećim predsedničkim izborima.

"Novo lice, jak kandidat, mlađi. Ja ne govorim o sebi. Ja pravno sa presudom za teško krivično delo ne mogu da se kandidujem, a da se bavim šarlatanstvom i da govorim da ću da se kandidujem, mislim da je to neodgovorno. I nemam za sada tu ambiciju", kaže Udaljcov.

Ambiciju, ali i sudsku presudu za finansijski prestup, ima desni liberal Aleksej Navaljni, sa kojim Udaljcov nije odbacio saradnju, ali kome osim ideologije ima još nešto da zameri.

"I danas vidim protestne akcije kada opozicioneri bez da se dogovore sa ljudima te ljude nameštaju, tako ja mislim, pod policijske pendreke, da ih hapse i sude. Ne znam, možda im je to takva strategija, ali ja mislim da se tako ne sme sa narodom", ističe Udaljcov.

On smatra da ako se levica ne ujedini, taj prostor će ispuniti nacionalisti i populisti. Pre nego pristupi ujedinjenju levice i opozcije, Udaljcov će morati da se pozabavi reanimacijom sopstvenog pokreta koji je dok je on bio u zatvru skoro pa nestao sa političke scene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: