"Ako je istina da su putnici negodovali zbog deteta..."

Ovog vikenda jedanaestogodišnjem detetu obolelom od autizma nije dozvoljeno da se ukrca na let domaćeg avio-prevoznika.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.08.2017.

19:09

Thinkstock

Neprijatna situacija i problem jedne porodice otvorili su ponovo pitanje diskriminacije.

Jedanaestogodišnjem Vidu Antiću nije dozvoljeno da se ukrca na let do mora. Vid je oboleo od autizma; više puta je putovao avionom, ali zbog procene zaposlenih u Er Srbiji i na aerodromu da bi njegovo ponašanje moglo da uznemiri ostale putnike, u nedelju se sa tatom vratio kući.

"Hajde što mom sinu nije dozvoljeno da leti, on je leto iz Mursijevog Egipta, dakle iz zemlje Muslimanske braće je leteo bez problema, niko mu nije pravio problem, već je problem u tome što se pokazuje da bolesni nemaju nikakva prava. Ne postoji procedura, ne postoji ljudski pristup, ne postoji odgovornost, ne predstavljaju se službenici koji bi trebalo da se predstave, ne postoji pravo žalbe, ne postoji mogućnost odlaska kod neke više instance, sa nemuštim obrazloženjima se zabranjuje bilo kakav posredni kontakt sa pilotom koji ima pravo da dozvoli ili zabrani let. Jednostavno ja sam imao osećaj, i danas imam osećaj, kao da sam pokušao sa prošvercujem džak trulog krompira u Crnu Goru. Bilo mi je rečeno: znate nećemo da vas kaznimo, ili ostavite džak trulog krompira u kontejner pa pođite sami u Crnu Goru ili otiđite zajedno sa vašim džakom", navodi VIdov otac, istoričar Čedomir Antić.

Er Srbija izražava žaljenje zbog neprijatnosti, ali ne menja stav. U saopštenju navodi da je odluka da se mladom putniku ne dozvoli ukrcavanje u avion doneta pošto je postao jako uznemiren i počeo da se ponaša agresivnije.

"Zbog ovakvog ponašanja, pojedini gosti koji su takođe čekali u redu izrazili su svoju zabrinutost osoblju Er Srbije, kojima je bezbednost i dobrobit svih putnika na letu uvek najvažniji prioritet. Prema postojećoj proceduri, koja je u skladu sa svetskim propisima iz ove oblasti, svakog gosta koji pokazuje znake uznemirenosti mora da pregleda lekar na Aerodromu „Nikola Tesla“ da bi se utvrdilo da li je gost u stanju da putuje. Nakon procene doktora, obavestili smo porodicu da njihov član, nažalost, neće moći da putuje i objasnili procedure u vezi sa promenom datuma leta", navodi se u saopštenju.

Porodica Antić nastavlja borbu za prava svog deteta

"Ja nisam lovac na novac, ja ne naplaćujem to što mi je dete bolesno. Ja ne mislim da je bolest moga deteta problem drugih ljudi. Ovde je reč o principu. Ja ću tužiti naravno", naveo je Antić.

Od mrkih pogleda, ružnih komentara do uvreda i potpunog nerazumevanja – neprijatne situacije roditeljima dece s autizmom su deo svakodnevice.

"Ja sam razočarana time, ako je istina ovo što sam pročitala u medijima da su putnici takođe negodovali. To su naši sugrađani, umesto da pomognu osobi sa autizmom ili porodici oni su još više svojim reakcijama odmogli porodici. Što je dete s autizmom veće, starija osoba s autizmom, oni prosto postaju nevidljivi, odrasle osobe s autizmom su u Srbiji nevidljive. Porodice su prepuštene same sebi", navodi Natalija Lazić iz Saveza udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom.

Mora postojati dodatno razumevanje za probleme dece sa autizmom, saopštava poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i podseća da je diskriminacija na osnovu zdravstvenog stanja i invaliditeta Ustavom i zakonom zabranjena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: