"Povređena prava deteta i pokazana neupućenost u autizam"

Fejsbuk grupe Vozači velikog srca Srbija i Iznajmljivači sa srcem osudile su svaki vid diskriminacije osoba sa invaliditetom.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.08.2017.

17:52

Thinkstock

Oni su se oglasili i povodom postupka kompanije Er Srbija prema porodici jedanaestogodišnjeg autističnog dečaka.

"Oštro osuđujemo svaki vid diskriminacije osoba sa invaliditetom, naročito dece i mladih koji su naša ciljna grupa u ovoj velikoj akciji", navedeno je u saopštenju te dve Fejsbuk grupe koje pomažu deci sa posebnim potrebama.

Kako je istaknuto, nedopustivo je da dete sa autizmom čeka u redu, osim u izuzetnim situacijama u kojima je život drugog lica u pitanju, i ocenjeno je da je "sraman i nedopustiv" postupak kompanije Er Srbija.

Oni očekuju da se kompanija Er Srbija i Aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu javno izvine porodici dečaka koji je izbačen iz aviona i svim roditeljima dece sa posebnim potrebama i da hitno usvoje Pravilnik o postupanju kada su u pitanju osobe sa invaliditetom.

Navode da je stručno osoblje na Aerodromu postupilo neprofesionalno i da nije samo povredilo prava deteta, već i pokazalo da je njihova služba "potpuno neupućena u prirodu autizma".

Fejsbuk grupe Vozači velikog srca – Srbija i Iznajmljivači sa srcem su odlučili da porodici dečaka koji nije mogao da putuje avionom Er Srbije ponude besplatne avionske karte i smeštaj na Jadranu.

Ta fejsbuk grupa, zajedno sa Vozačima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Slovenije, već dva meseca šalju na besplatan odmor decu sa posebnim potrebama i njihove porodice bez obzira na državljanstvo i veroispovest.

Istoričar Čedomir Antić rekao je medijima da njegovom sinu, dečaku s autizmom, nije bilo dozvoljeno da se u nedelju 6. avgusta ukrca u avion kompanije Er Srbija do Tivta "da ne bi uznemirio ostale putnike".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: