"Tramp šalje poruku na jeziku koji Pjongjang razume"

Američki državni sekretar Reks Tilerson izjavio je da američka diplomatska strategija prema Severnoj Koreji funkcioniše.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 09.08.2017.

14:12

Foto: Gettyimages

On je dodao da je predsednik SAD Donald Tramp zapretio toj zemlji da će joj poslati, kako je naveo, snažnu poruku.

Tilerson je rekao da je Tramp zapretio Pjongjangu da će poslati snažnu poruku "na jeziku koji (severnokorejski lider) Kim Džong Un može da razume".

Američki državni sekretar je to rekao nakon što su Vašington i Pjongjang razmenili pretnje koje su izazavale zabrinutost javnosti da bi moglo da dođe do vojnog sukoba.

Severna Koreja je saopštila da razmatra plan da "prekrije vatrom" pacifičko ostrvo Guam, gde se nalaze američke vojne baze.

Ipak, Tilerson je rekao da američka strategija funkcioniše.

On je ocenio da retorika Severne Koreje postaje glasnija, s pojačanim pretnjama, ali je dodao da Pjongjang iz toga može da "izađe" pregovorima, pod odgovarajućim uslovima.

Savet bezbednosti UN usvojio je 5. avgusta rezoluciju koja predviđa uvođenje novih, oštrijih sankcija Severnoj Koreji, pošto je ta zemlja u julu ispalila drugu interkontinentalnu balističku raketu, koja je, kako je rekao lider Kim Džong Un, pokazala da Pjongjang može da pogodi kopno SAD.

S druge strane, predsednik SAD Donald Tramp je obećao vlastima u Pjongjangu da će se suočiti s "vatrom i besom".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: