Ruski Mi-8 gasio požare kod Bosilegrada

Ruski helikopter Mi-8 učestvovao je u gašenju požara u rejonu Bosilegrada koji su uspešno lokalizovani, saopšteno je iz Srpsko-ruskog humanitarnog centra.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 07.08.2017.

15:39

Ruski Mi-8 gasio požare kod Bosilegrada
Ilustracija: Tanjug

Helikopter MI-8 je u nedelju krenuo na jug Srbije, u rejon Bosilegrada, gde je lokalizovao šumske požare u blizini naselja Gornja Ljubata, čime je sačuvana površina od nekoliko desetina hektara šume, kao i imovina, objekti i kuće na području sa oko hiljadu stanovnika.

Komandant posade Vladimir Serišev rekao je, nakon povratka u Niš, da je teren na kojem je izbio požar planinski i nepristupačan, te dodao da su gorele velike površine, pa se gasilo sa malih visina.

"Uveren sam da je MI-8 najpogodniji za ovakav teren i verujem da će korišćenje ovog helikoptera smanjiti rizik od nastanka novih požara i da će biti efikasno sredstvo u borbi protiv požara", rekao je Serišev, a navodi se u saopštenju.

Inače, Sektor za vanredne situacije je dao predlog o zahtevu za ruskim Mi-8, koji bi svojim mogućnostima, kapaciteta pet tona vode, doprineo u borbi srpskih vatrogasaca kao moćan instrument u borbi protiv požara.

Ruski piloti su, sa srpskim kolegama, 5. avgusta sproveli izviđanje terena u okolini Svrljiga, ali je tada doneta odluka da se Mi-8 ne koristi zbog manjih razmera požara i mogućnosti da se vatra ugasi sa zemlje.

MI 8 sleteo je u Niš 2. avgusta, gde će na aerodromu "Konstantin Veliki" ostati do 31. avgusta na osnovu Sporazuma Vlada Srbije i Rusije o saradnji u oblasti humanitarnog reagovanja u vanrednim situacijama.

Kako je navedeno u odluci Vlade Srbije, za angažovanje ovog helikoptera izdvojeno je oko 65.000 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: