Protest u Novom Sadu: "Aleksa izvini, sud – Pontije Pilat"

U Novom Sadu je održan skup građana u znak protesta zbog zastarevanja slučaja smrti dečaka iz Niša Alekse Jankovića, za šta niko nije disciplinski odgovarao.

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.08.2017.

08:01

Protest u Novom Sadu:

Građani koji su se danas okupili na Trgu slobode, umesto uobičajena dva minuta, oćutali su četiri u znak protesta, javlja 021.rs.

Aleksa Janković se ubio 2011. kada je imao 14 godina zbog vršnjačkog nasilja koje je trpeo u školi. Iako je utvrđen niz propusta zaposlenih u školi, koji su primetili nasilje nad dečakom, a nisu reagovali na vreme, niko od njih neće odgovarati za to, jer je čitav slučaj pred sudom zastareo.

Od samoubistva je prošlo šest godina, a u međuvremenu je nenajavljena inspekcija Ministarstva prosvete utvrdila da postoji zataškavanje slučaja i izbegavanje disciplinske odgovornosti zaposlenih u školi. Takođe, škola je osuđena za propuste u radu, zbog čega je morala da plati nešto više od četiri miliona dinara kazne.

Presudom Višeg suda za maloletnike u Nišu, trojica od sedam osnovaca koji su maltretirali Aleksu, pravnosnažno su osuđeni maksimalnim kaznama, odnosno vaspitnim merama što podrazumeva pojačan nadzor Centra za socijalni rad. Sa druge strane, kako su preneli mediji, nasilnici su na kraju školske godine nagrađeni za svoje ponašanje i dobili petice iz vladanja.

Vladimir Jovanović iz grupe građana "Dva minuta tišine", koja se na novosadskom centralnom trgu okuplja već godinu i po dana i traži usvajanje "Aleksinog zakona", kaže da je Aleksa postao simbol vršnjačkog nasilja.

"Priča o njemu nikako ne sme da se zaboravi, a naša država sve čini da se to upravo dogodi. Sud je doneo odluku da su prosvetni radnici krivi, ali je onda državna prosvetna inspekcija do te mere odlagala kaznu za te prosvetne radnike, da se na kraju desio i ovaj slučaj zastare. Tu je, opet, kriv i sud koji se ponašao kao Pontije Pilat. Presudili su, oprali ruke i rekli: 'Da li je naša odluka sprovedena u delo, to se nas ne tiče, idemo dalje, jer šta nama znači jedan Aleksa Janković"", rekao je Jovanović okupljenima na protestu.

Paralelno sa borbom da se odgovorni u prosvetnom sistemu kazne, traje i bitka za donošenje "Aleksinog zakona" koji bi ovakve slučajeve vršnjačkog nasilja trebalo da spreči, a nasilnike da kazni. Jovanović navodi da vreme prolazi, a da iz cele Srbije dolaze priče o sve brutalnijem vršnjačkom nasilju.

"Postoje indicije da će na jesen doći do usvajanja zakona, ali za nas jedina prava povratna reakcija koju možemo da dobijemo jeste da 'Aleksin zakon' bude usvojen. Čim se uoči nasilje, gurkanja, zadirkivanja i ruganja, potrebno je da se reaguje. Moramo da imamo i u vidu to da je za takvu atmosferu odgovorna i država, koja konstantno proizvodi osećaj tenzije da će se nešto dogoditi. Nasilje je bukvalno svuda", kazao je Jovanović.

"Aleksin zakon" na usvajanje čeka od 11. februara 2016. godine, a predviđa predloge za izmene postojećih pravnih regulativa kao i osnivanje dečjeg ombudsmana. Međutim, kako su istakli okupljeni na protestu, zakon se pominje samo u momentima predizborne kampanje, a pre i posle toga o njemu se ne govori.

Na protestu je dodato i da se grupa "Dva minuta tišine" bori za svako dete u Srbiji, "kada već političari, koje uredno plaćamo, ne rade svoj posao".

Okupljeni su pozvali da se pomogne lečenje trogodišnjeg Božidara Radojčića koji boluje od cerebralne paralize, slanjem SMS poruke sadržine "261" na broj 3030.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: