"Amerika stvara haos, Merkelova bi da otrgne Srbe od Rusa"

Hrvatski politički analitičar Žarko Puhovski rekao je za "Večernje novosti" da Vašington unosi nered na Balkan, a ne Rusija.

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.08.2017.

09:15

Thinkstock

On je istakao i da je nemačka kancelarka Angela Merkel u više navrata pokazala podršku Srbiji, kao i da je htela hrvatsku institucionalnu prednost, kao članice Evropske unije, da smanji u odnosu na Srbiju, koja to nije.

"Želja joj je da se izjednače pozicije i da se Srbija izvuče iz ruskih ralja. O tome je i Majk Pens govorio u Podgorici, očigledno da je svima njima to sada fiks-ideja", rekao je Puhovski.

Prema njegovim rečima, nema šanse da Srbija uđe u EU za manje od deset godina.

"Sada EU nema institucionalnih kapaciteta za primanje novih članica i nije verovatno da bi se postigao konsenzus o prijemu bilo koga, osim Crne Gore. Tako da mislim da će Crna Gora prva ući u EU, za manje od deset godina. Ostali će da čekaju, biće različitih dogovora o tome da li će jedni sa drugima "ići u paketu". Zavisi i od toga kako će se odvijati srpsko-kosovski i kosovsko-srpski odnosi, kako će stvari ići sa Makedonijom i BiH", ističe Puhovski.

Upozorava i da ne sme da se ponovi ono što je Italija radila Sloveniji i Slovenija Hrvatskoj, odnosno da se ne podmeću noge u putu ka Evropskoj uniji.

"Imamo na svetskoj sceni potpuno šizofrenu politiku, koja je najbolje ilustrovana činjenicom da je predsednik Tramp imao razgovor sa Putinom u kome je ruskom predsedniku prigovarao što je kandidatu Trampu pomagao da postane predsednik Amerike. Pitanje je da li će se Tramp odlučiti na dalje zaoštravanje odnosa sa Rusima, a sam Pens je rekao jednu potpunu besmislicu, da Rusija unosi neku vrstu nereda u ovom regionu. To unose SAD, jer Amerika menja sliku regiona, i to je u većini država prihvaćeno, a u Srbiji nije sasvim", dodaje Puhovski.

Kako ističe, u daljim odnosima Beograda i Zagreba glavne uloge će imati predsednik Srbije i premijer Hrvatske Aleksandar Vučić i Andrej Plenković, kao i da "i dobro i loše biti njihov rezultat".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: