Peticija protiv Brižit Makron – 180.000 potpisa

Peticiju protiv dodeljivanja formalnog statusa supruzi predsednika FR Brižit Makron, pokrenutu pre dve nedelje na internetu, potpisalo je više od 180.000 ljudi.

Izvor: B92

Nedelja, 06.08.2017.

19:40

Peticija protiv Brižit Makron – 180.000 potpisa
Foto: Gettyimages

U tekstu peticije, na sajtu "change.org", navodi se da "nema razloga da žena šefa države dobija novac iz javnih fondova" i da supruga predsednika Emanuela Makrona "sada ima tim od dva do tri saradnika, kao i dve sekretarice i dva radnika obezbeđenja" i ocenjuje "da je to dovoljno".

"Status prve dame omogućio bi da (supruga predsednika) dobije novac iz budžeta, brojne zaposlene, vozače, bolju zaštitu i druge prednosti", navodi se u peticiji, čiji potpisnici zahtevaju da se o tom pitanju odluči na referendumu.

Peticija koju je pokrenuo Tijeri Pol Valet, koji se predstavlja kao "slikar i pisac" i "angažovani građanin", namenjena je predsedniku Makronu i premijeru Francuske Eduaru Filipu.

"Oštro se protivimo svim seksističkim napadima na Brižit Makron i ne dovodimo u pitanje njene kompetencije. Međutim, u vreme moralizacije političkog života u Francuskoj, mi ne možemo da podržimo inicijativu da se ženi predsednika Makrona dodeli poseban status", takođe stoji u tekstu peticije.

Francuski parlament u četvrtak je usvojio zakon o moralnosti političkog života, kojim se ministrima, poslanicima i članovima lokalnih vlasti zabranjuje da zapošljavaju članove svojih porodica. Tada je odbačen amandman poslanika krajnje levice koji je predlagao da se ta zabrana odnosi i na šefa države, odnosno članove njegove porodice, navodi Frans pres.

Makron je tokom predsedničke kampanje obećavao da će njegova žena imati javnu funkciju, ako on pobedi, ali i da ona neće biti finansirana novcem poreskih obveznika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: