"Šta god da se uradi u Makedoniji, krivi Srbi"

Pozicija Srba Makedoniji u odnosu na Srbe u regionu je "malo nezavidnija", izjavio je predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji Ivan Stoilković.

Izvor: B92

Petak, 04.08.2017.

18:43

Foto: Thinkstock

On je dodao da su se u Makedoniji, na mala vrata, vratile "devedesete".

"To je situacija da šta god da uradite, a pogotovo ako je loše, onda je najlakše da se pozovete na Srbe i 'ispeglate' greške sopstvene politike", rekao je Stoilković Tanjugu, uoči početka sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima Srba iz regiona.

Dobro je da se razgovara, to je podrška Srbima u regionu, kaže on i dodaje da je širok set pitanja o kojima treba da se razgovara i za koja treba da se traže rešenja, koja bi unapredila položaj Srba.

"U načelu, Srbi iz republika bivše Jugoslavije traže samo ravnopravnu poziciju u odnosu na građane sa kojima živimo", kazao je on.

Kad je reč o pravima Srba u Makedoniji, kaže da je jedno vreme zabeležena uzlazna putanja, koja se odnosi na proslavu državnog praznika Svetog Save, koji se obeležava na najbolji mogući način.

"Da nije novonastale situacije, da se Srbi zloupotrebavaju u neke svrhe koje su van zdrave pameti i podsećaju na devedesete godine, situacija bi mogla da se karakteriše kao malo povoljnija", priča Stoilković.

Ističe da je, šta god radili i gde god živeli, uvek bar "jedno oko" svakog Srbina usmereno ka Beogradu.

"Ono što tražimo i uvek ćemo tražiti, to je svrsishodna pomoć i podrška nase maticne države, a to smo mnogo puta i dobijali, uprkos preprekama. Mi nikad nismo odustajali od tog zahteva, ali isto tako nemamo nameru da se odvajamo od politike Srbije", rekao je Stoilković.

Kaže i da je bolje da se razgovori obavljaju kao forma kroz koju se matica upoznaje sa problemima i mogućnostima za njihovo rešavanje, nego kao otvorena podrška.

"Svi Srbi u regionu su svesni i razumeju položaj Srbije i sve probleme sa kojoma se Srbija susreće. Ne bismo želili i vodimo računa da matična država ne bude opterećena problemima, koje bismo im mi nametnuli posredno ili neposredno, a razgovori i komunilacija su najkorisnije sredstvo i metod za podršku Srbima u regionu", rekao je Stoilković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: