Kolinda čestitala "Oluju" - "blistavu vojnu pobedu"

Hrvatska predsednica uputila čestitku povodom Dana pobede i Dana hrvatskih branitelja svim hrvatskim državljanima, a posebno učesnicima "Oluje".

Izvor: B92

Petak, 04.08.2017.

10:47

Kolinda čestitala
Tanjug

Kolinda Grabar Kitarović je u čestitci navela i da je 5. avgust 1995. jedan od najvažnijih dana u hrvatskoj istoriji.

U Hrvatskoj i Srbiji obeležava se 22. godišnjica od vojno-policijske akcije "Oluja", koju zvanični Zagreb obeležava kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti i Dan branitelja, dok se u Srbiji 4. i 5. avgust obeležavaju komemoracijama i sećanjem na stradale i prognane u toj akciji.

Kitarović u čestitci podseća da je peti avgust 1995. "dan kada smo pod vođstvom našega prvog predsednika Franje Tuđmana blistavom vojnom pobedom okrunili svoju viševekovnu borbu za nacionalnu slobodu i državnu nezavisnost, potvrdili svoj međunarodni položaj i osigurali demokratski razvoj našem društvu".

Kako je navela, pred Hrvatskom je sada veliki zadatak privredne, demografske i moralne obnove društva, a ona je, kako kaže, uverena da u Hrvatskoj ima snage, odlučnosti i znanja za uspeh u tom zadatku, "kao što smo bili uspešni u oslobađanju naše jedine i drage Hrvatske".

Za Srbiju vojna operacija "Oluja" je najmasovnije i jedno od najsurovijih etničkih čišćenja koje su se dogodilo u ratovima na prostorima bivše SFRJ, a u kojem su oko 62 odsto žrtava bili civili.

Akcija hrvatske vojske za cilj je imala zapravo iseljavanje celokupnog stanovništva srpske nacionalnosti, a nakon proterivanja zabeležena su paljenja, pljačke i likvidacije malobrojnih Srba koji nisu hteli da napuste svoje domove.

Broj izbeglih Srba različito se procenjuje - hrvatski izvori imaju podatak o 90.000 ljudi, UN o 150.000, a srpski o najmanje 250.000. Za zločine počinjene u toku "Oluje" u Hrvatskoj niko nije krivično odgovarao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: