"U CG manje mrze Srbe, ali brišu sve veze sa Srbijom"

Stanje političkih prava Srba u regionu iz godine u godinu sve lošije, a to je najviše izraženo u Crnoj Gori, ocenjeno u godišnjem izveštaju "Naprednog kluba"

Izvor: Tanjug

Petak, 04.08.2017.

13:53

Thinkstock

Predsednik tog kluba, koji je organizator izveštaja, Čedomir Antić, kazao je da mržnja prema Srbima u Crnoj Gori nije velika kao u Hrvatskoj, ali, kako je ocenio, "vlast tamo vrši veliko nasilje nad Srbima".

Kako je rekao, Crna Gora nastavlja da briše sve veze države i njene kulture sa Srbijom, a ističe da je svega sedam odsto Srba zaposleno u državnoj upravi te zemlje.

"Srpski narod je neravnopravan i izložen nasilnoj asimilaciji. Srbi u Crnoj Gori nemaju nikakva prava, čak ni prava nacionalne manjine", istakao je Antić ocenjujući da je slična situacija i sa pravima srpske manjine u Sloveniji.

Na skupu je rečeno da u BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Makedoniji, Sloveniji, Albaniji, Mađarskoj, Rumuniji...živi oko 1.750.000 Srba, a da se u proteklih nekoliko godina taj broj smanjuje.

Kako je rekao Antić, u Hrvatskoj Srbi formalno imaju sva prava, ali je u Hrvatskoj u protekloj godini nastavljen trend pogoršanja prava srpske zajednice. "Srbima se konstantno osporavaju ljudska, građanska i manjinska prava i predmet su gotovo svakodnevnih političkih napada hrvatske javnosti i političara", rekao je Antić.

Prema njegovom mišljenju, u Hrvatskoj postoji sistemska politika čiji je cilj, kaže, da Srbima bude onemogućen povratak, obnova i dalji život u zemlji iz koje potiču, što vodi opadanju njihovog broja i nestanku srpske zajednice u toj državi.

Na skupu u Medija centru je rečeno i da je situacija po pitanju prava Srba u Makedoniji na lošem nivou, jer kako je istaknuto, traje stalan proces asimilacije Srba u makedonsko društvo.

Situacija koja se tiče prava Srba u Makedoniji, ide od lošijeg ka gorem", rekao je Aleksandar Ćurić iz "Naprednog kluba".

On je kazao da u Makedoniji, više Srba ima bugarski pasoš nego srpski, i ocenio da svaki sukob u toj zemlji izmedju Albanaca i Makedonaca, prvi na "svojoj koži ostete Srbi".

Rečeno je da je situacija po pitanju prava Srba u Albaniji nepromenjena u odnosu na prethodne godine, iako se beleži pomak, donošenje Zakona o nacionalnim manjinama, te su na taj način, rečeno je, Srbi po prvi put dobili formalna prava.

U Sloveniji, Mađarskoj i Rumuniji, stanje političkih prava srpskog naroda je uglavnom isto kakvo je bilo i tokom ranijih godina, ocenjeno je na skupu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: