"Kad krenu zastave i koncerti, koji deo procesa slave?"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je da su 4. i 5. avgust tužni dani za sve one koji imaju išta srpsko, ali i dodao da je istovremeno i ponosan.

Izvor: B92

Petak, 04.08.2017.

21:30

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

On je na obeležavanju Dana sećanja na žrtve “Oluje” u Veterniku naveo da je ponosan kada vidi okupljene ljude koji bez želje za osvetom i odmazdom obeležavaju stradanje srpskog naroda.

“Moram reći da sam ponosan kada ovoliko ljudi bez ikakvih ružnih reči obeležava stradanje svog naroda. Tog 5. avgusta nismo izgubili sve, ali smo izgubili gradove, hiljade domova, izgubili smo ljude koji su ubijeni samo zato što su nosili srpsko ime i prezime”, rekao je Vučić.

Kako kaže, izmeriti tragediju Srba zapadno od Drine, a posebno Krajišnika, gotovo je nemoguće.

“Neki su lili suze radosnice i pevali pobedničke pesme, dok su se drugi našli u čudu političkog poraza. Danas sam ponosan što smo svi ovde zajedno. Nećemo sukobe, hoćemo budućnost, ali nećemo dati nikome da nas ponižava“, rekao je on.

"Nemamo više pravo da gubimo glave. Nikome ne pretimo, ali ne dajemo nikome da nekažnjeno ubija Srbe. To je politika Srbije", rekao je on.

On je ukazao da Srbija želi mir, saradnju sa svima o svim otvorenim pitanjima.

"Ne znam da li današnja Hrvatska ima snage da se suoči sa rezultatom 'Oluje', ali zato Srbija ima snage da čitav svet svake godine podseća, kao što danas ima snage da zaštiti svoj narod i ne dozvoli progone", poručuje srpski predsednik.

"Oluja" je, kaže, zločin "grozan i strašan", ali su danas Srbi digli glavu, Srbi žele budućnost i mir, ali nikada i nikome neće dozvoliti da ih ponižava.

"Danas se sećamo naše dece koja su ubijena, prisećamo se svih naših žrtava, mislimo na roditelje kojima su ubijena deca i oduzeta im sva sreća. Sve se to dogodilo u samo nekoliko dana avgusta 1995. godine u sunčanom danu, ostali su pustoš i strah. Imali su direktnu vojnu i logističku podršku Zapadnih sila i NATO i tog meseca je nastavljen zločin koji ne zastareva", rekao je Vučić.

Obećao je da će se svakog avgusta odavati pošta stradalima.

"Neka je večna slava svim Srbima ubijenim samo zato što su Srbi, živela Republika Srpska, živela Srbija", rekao je Vučić.

On je naveo da ne zna da li će susedi Srbije "ikada prestati da slave našu nesreću", dodajući da zna da će Srbi uvek imati "glas koji se čuje i koji govori da je 1995. godine srpski narod doživeo strašnu tragediju".

“Rekao sam i u Jasenovcu, nijednu više Oluju i nikada više srpski narod ne bi mogao da proživi. Obećavam vam da srpski više neće dozvoliti sprovođenje takvih akcija“, dodao je on.

Vučić je govorio o ubijanju Srba, uništavanju srpskih kuća, crkava, groblja....

"Ne znam da li današnja Hrvatska ima snage da se suoči sa rezultatima Oluje, ali Srbija ima snage da je svake godine na to podesća", rekao je Vučić.

On je Krajišnicima poželeo dobrodošlicu i večeras i uvek u Srbiju, navodeći da "ni za koga na svetu Srbija nije tako dobra i lepa kao za junačke Krajišnike".
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap
Predsednik Srbije je podvukao da je selo Grubori kod Kistanja, zaseok koga više nema na mapi, u istoriji, nema ni kuća ni ljudi...To selo je, kaže, mera koja pokazuje šta se desilo.

"Sve što je živelo u Gruborima 1995. godine je pobijeno, sve uništeno, sve spaljeno...a svi su imali više od 60 godina. Kakve su pretenzije oni mogli imati, krunili su kukuruz...", rekao je Vučić i dodao da je starica rođena 1905. spaljena, starac rođen 1930. ubijen sa 14 uboda bajonetom, rođen 1915. godine sa 4 metaka u telu...

Vučić je rekao da su uz pomoć stranih instruktora sedam do osam puta brojniji i 10 puta opremljeniji oslobodili "do temelja i temeljno" i Grubore i druga mesta.

On je podsetio da je 1936 godine u Hrvatskoj živelo 1.200.000 Srba, a da ih je sada 180.000 hiljada.

Predsednik Srbije je ocenio da je u pitanju čitav jedan proces od 70 godina i upitao kada krenu u Hrvatskoj krene “mahanje zastava, slavlje, koncerti“ koji tačno deo tog 70-o godišnjeg procesa slave.

Izneo je i podatke o razmerama pogroma, 24. 752 uništene kuće, 410 zanatskih, 211 ugostiteljskih objekata, 172 zadružna doma, 56 zdravstvenih stanica. . .

On je dodao da o tome da cilj nije bio samo fizički enstanak Srtba govori i uništenih i oštećenih 78 pravoslavnih crkava, 920 spomenika, 181 groblje, opljačkano i oštećeno 29 muzeja. . .

Kako je rekao, neka sada bar Srbima vrate električnu energiju, onos sto je Srbin iz Like u prošlom veku podario svetu.

Vučić je ukazao da Srbi opet imaju glas koji se čuje i poštuje i podsetiće ceo svet na strašne zločine, na bombardovanje civila 7. avgusta "kada su već ostvarili cilj" iz čiste obesti i ubili sedam civila od kojih četvoro dece.

"Iza planski organizovane i dugo pripremane zločinačke akcije ostali su pustoš i strah. Imali su direktnu vojnu i logističku podršku zapadnih sila i NATO" rekao je Vucičh.

"Ne gradi se država na suzama svojih građana", upozorio je Vučić i dodao da je tada nastavljeno nešto sto je započeto u Drugom svetskom ratu.

Ipak, kaže predsednik, moramo i da razgovaramo.

"Moramo da razgovaramo jedni sa drugima, ili ćemo u protivnom izgubiti svi i to nema veze sa zaboravom", rekao je Vučić.

Kako je rekao, tražimo da se Grubora sećaju svi.

"Njih se moramo i možemo sećati i moramo a tražićemo to od drugih "koji su ih tako temeljno oslobodili" i to seoce tako "lepo" izbrisali sa svih mapa", rekao je on.

Vučić je poručio da ćemo odavati poštu i Gruborima, i malom Jovici i svoj drugoj deci "i ne stidim se da to kažem i našim junacima, veteranima, kojih smo se stideli godinama, onim najboljim među nama".

"Odavaćemo im poštu svakog avgusta ponosno i dostojanstveno kao večeras, da bi njihovi naslednici ovde i danas bili sigurni i da više niko nikada ih neće terati sa njihovih ognjišta. Neka je slava svim Srbima ubijenim samo zato što su Srbi, svim žrtavama pogroma, živela Srbija, Republika Srpska", zaključio je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

75 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: