Irinej: Na nama da oprostimo, na bogu da presudi

Na Bogu je da presudi, a na nama da praštamo i ne zaboravljamo, rekao je patrijarh srpski Irinej večeras na obeležavanju 22 godine od "Oluje", u Novom Sadu.

Izvor: Beta

Petak, 04.08.2017.

20:58

Irinej: Na nama da oprostimo, na bogu da presudi
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Patrijarh je nakon parastosa u obraćanju pred više desetina hiljada prisutnih rekao da srpski narod zna za mnoge teške i tragične trenutke, ali da je od svih stradanja, od Kosova Polja do danas, događaj koji se desio 4. i 5. avgusta 1995. prevazišao sve prethodne tragične događaje.

Kako je rekao, toga dana je naš narod prognan sa vekovnih obitavališta i ognjišta i to od strane ljudi sa kojima su vekovima živeli zajedno.

On je podsetio na događaje iz 1941. do 1945. godine i rekao da smo se nadali da se tako nešto ne može ponoviti, ali smo se prevarili.

Patrtijarh je ukazao na ideologiju i "formulu" da se jedan deo srpskog naroda pokrsti, drugi protera i treći poubija.

"Strašna odluka" rekao je patrijarh srpski.

On je podvukao da bi, da je ta odluka došla od nekog nehrišćanskog naroda, to mogli i razumeti, ali je, nažalost, došla od naroda koji govori skoro istim jezikom i slične vere.

Prema njegovim rečima, srpski narod je doživeo takvu tragediju da se ona može "izjednačiti samo sa tragedijom jevrejskog i još jednog naroda".

"Moramo i ovoga puta da kažemo da je za sve što se dešavalo i što se nažalost velikim delom ponavlja kriva jedna crkva i najviši predstavnici te crkve", rekao je patrijarh Irinej.

"Hoćemo li razmišljati o osveti?", zapitao je patrijarh i odgovorio da nećemo.

"Ne. Ali, nikako ne smemo ni da zaboravimo, jer će se onda taj zločin ponoviti. Treba da im oprostimo i molimo boga da im da ono što im je najpotrebnije, pokajanje, kako bi i oni nama bili prijatelji, kao što mi njima jesmo", rekao je patrijarh SPC.

Prema njegovim rečima, u godinama koje dolaze treba da živimo kao susedi i kao hrišćani po jevanđelju i hristovom učenju.

"Braća naša rimokatolici moraju i treba da znaju da ako jedan narod bazira svoju istoriju na krvi i zločinu ne može da očekuje ništa dobro u budućnosti - to je zakon, moralni i božji" rekao je patrijarh.

Obeležavanje Dana sećanja na stradale i prognane Srbe u akciji "Oluja" počelo je na stadionu "Veternik" u Novom Sadu, pred više od 30.000 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: