Dačić o Plenkoviću: O čemu on govori?

Vicepremijer i šef diplomatije Ivica Dačić oštro je reagovao na izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića povodom godišnjice akcije "Oluja".

Izvor: Tanjug

Petak, 04.08.2017.

16:32

Dačić o Plenkoviću: O čemu on govori?

Dačić je odgovorio porukom da se tako ne grade dobrosusedski odnosi, već povampiruje antisrpska histerija u Hrvatskoj.

Plenković je danas izjavio da se danas obeležava dan odbrane od "velikosrpskog režima", kada je "slomljen san o Velikoj Srbiji", a akcijom "Oluja" sprečena "nova Srebrenica" u Bihaću.

"O kakvoj velikosrpskoj politici govori hrvatski premijer Plenković, kada je Hrvatska proterala vise od 250 hiljada i ubila više hiljada svojih građana?", pita Dačić i podseća da je srpski narod bio konstitutivni narod Hrvatske, i da su Srbi na toj teritoriji živeli vekovima, a danas ih ima manje od pet posto.

"Posebno je licemerno tvrditi da su time sprečili novu Srebrenicu, što znači da su unapred ubijali svoje građane, Srbe iz Hrvatske", naveo je Dačić u izjavi dostavljenoj Tanjugu.

Posebno je bezobzirno, kaže potpredsednik srpske vlade, da takve poruke dolaze od hrvatskog režima, koji se, kako ističe Dačić, nije distancirao od genocidne ustaške fašističke vlasti iz Drugog svetskog rata.

"Zato je i ustaša Tompson deo državnog obeležavanja Oluje, najvećeg etničkog čišćenja u Evropi posle Drugog svetskog rata", primećuje Dačić i zaključuje:

"Tako se ne grade dobrosusedski odnosi, tako se ne zakopavaju ratne sekire, tako se samo povampiruje antisrpska histerija u Hrvatskoj".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: