"Svedoci 'Oluje' umiru, teško da će neko biti osuđen"

Koordinator "Veritasa" za Republiku Srpsku Janko Velimirović nezadovoljan je zbog odsustva procesuiranja za ratne zločine tokom i posle "Oluje".

Izvor: Beta

Četvrtak, 03.08.2017.

17:15

"Praksa poslednjih godina se ponavlja, oslobađajućim presudama hrvatskim generalima Gotovini, Markaču i Čermaku pred Haškim tribunalom. Hrvatska je ohrabrena i vrlo teško da će doći do nekog značajnijeg procesuiranja za ratne zločine s obzirom na protok vremena i na sve manji broj svedoka, koji umiru", naveo je Velimirović na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Na poslednjoj "Veritasovoj" evidenciji nalaze se, kazao je, imena 1.859 poginulih i nestalih Srba u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja" i posle nje, od čega su 1.209 ili 65 odsto civili, među kojima je 75 odsto bilo starije od 60 godina.

"Među žrtvama je 546 ili 29 odsto žena, od kojih je oko četiri petine bilo starije od 60 godina. Od ukupnog broja žrtava do sada je rasvetljena sudbina 1.604 lica, dok je na evidenciji nestalih još 795 lica, većinom civili", rekao je Velimirović na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Velimirović je, govoreći o tome da će se u Hrvatskoj "Oluja" obeležavati dva dana, izdvojio inicijativu mladih koji putem peticije traže da se Hrvatska izvini Srbima za sve što im je počinjeno u "Oluji".

"Ta peticija, koja je još aktuelna, bila je organizovana i prošle godine i sada je na njoj veći broj potpisnika nego prethodne godine", dodao je Velimirović.

On je kazao da će i ove godine Marko Perković Tompson, sa već poznatim repertoarom pesama posvećenih NDH i ustaškoj ideologiji, održati koncert u okviru hrvatske proslave "Oluje", ovog puta na Kordunu, u Slunju, što je ocenio zabrinjavajućim, ali je dodao da "u poslednje vreme ima i kritičkih tonova na takav repertoar".

"Očekujemo i da tokom obeležavanja neće doći do napada na Srbe koji žive u Hrvatskoj i koji će na svoj način obeležiti ono što im se dogodilo u toj akciji", rekao je Velimirović.

Prema "Veritasovom" programu obeležavanja 22 godine od stradanja Srba u "Oluji", u subotu, 5. avgusta u Banjaluci je predviđeno polaganje venaca na spomenik stradalim Krajišnicima na dinari na Perduovom groblju, a parastos će biti služen u Hramu Hrista Spasitelja.

Tribina pod nazivom "Dani tuge i sećanja" biće održana u Narodnom pozorištu Republike Srpske, a u nedelju, 6. avgusta, biće služen parastos stradalim Srbima u Novom Gradu.

Istog dana u mestu Svodna, gde je hrvatska avijacija bombardovala kolone srpskih izbeglica iz Krajine, biće služen parastos u mesnoj Crkvi Svetog Save, a predviđeno je polaganje venaca kod spomen-krsta.

U ponedeljak, 7. avgusta, u mestu Janjile, na Petrovačkoj cesti, gde je hrvatska avijacija bombardovala izbegličke kolone, biće služen parastos i položeni venci na spomen-krst.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: