Novi požar u Srbiji, ruski helikopter kreće u akciju

Požar kod Mionice stavljen je pod kontrolu. Jutros izbio novi požar kod Negotina, kaže Goran Nikolić iz Sektora za vanredne situacije.

Izvor: RTS, Tanjug

Četvrtak, 03.08.2017.

08:53

Novi požar u Srbiji, ruski helikopter kreće u akciju
Tanjug, arhiva

Tamo gori oko 150 hektara niskog rastinja.

Nikolić je gostujući na RTS rekao da je lokalna samouprava u Mionici dobro reagovala, da je proglašena vanredna situacija u ugroženim mestima, te da su angažovane brojne mašine.

"Vatrogascima su se u gašenju požara pridružili i radnici Srbijašuma, vatrogasna društva iz Valjeva, dva helikoptera su uključena. Požar u nepristupačnom delu dolazi polako do proseka i tu će biti zaustavljen. Međutim, oprez mora da postoji, postoji najava vetra, koji je veliki neprijatelj", rekao je Nikolić.

Što se tiče požara u Kladovu, dodaje, jedan je ugašen u sredu po podne, a novi je izbio tokom dana u pravcu ka Negotinu.

Na gašenju požara bio je angažovan i helikopter HT-40 Vojske Srbije iz sastava 98. vazduhoplovne brigade i on je gasio požar u rejonu sela Urovica, između Kladova i Negotina.

Helikopter je sinoć na područja zahvaćena požarom, koristeći protivpožarno vedro, izbacio osam vodenih bombi sa više od 16.000 litara vode. Nakon izviđanja terena, koje su pripadnici RViPVO izvršili rano jutros, konstatovano je da ima potrebe da se gašenje požara nastavi.

Helikopter je angažovan na zahtev Sektora za vanredne situacije MUP-a, a na osnovu odluke ministra Aleksandra Vulina o angažovanju Vojske Srbije radi pružanja pomoći u gašenju požara, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Međutim, situaciju na terenu otežava crveni meteo-alarm, koji za pripadnike Sektora za vanredne situacije znači maksimalnu budnost, pojašnjava Nikolić i dodaje da se ne čeka samo poziv da li je požar negde nastao, već da oni i preventivno deluju.

"Napravili smo akciju da naši svi inspektori budu angažovani na obilasku terena i uspeli smo da smanjimo broj požara. Napisano je dosta prijava, kažnjava se spaljivanje smetlišta, suve trave. Preventivnim radom uspeli smo da smanjim broj požara", naglasio je on.

On je apelovao na građane da na visokim temperaturama ne spaljuju korov i smetlište, posebno zato što je najavljen i vetar. "Od početka godine u požarima je stradalo 15 ljudi i više od 50 je povređeno", naglasio je on.

Ruski helikopter koji je stigao u Niški centar dežuraće tokom avgusta i ako bude potrebe, Nikolić kaže da će već danas biti angažovan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: