Preminuo Miki Savićević, bivši šef Geneksa

Milorad Miki Savićević, dugogodišnji direktor jugoslovenskog trgovinskog giganta Geneksa, preminuo je protekle nedelje u 82. godini života.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.07.2017.

11:44

Preminuo Miki Savićević, bivši šef Geneksa

Savićević je bio jedan od najpoznatijih i najuspešnijih menadžera bivše Jugoslavije, iz vremena kada se funkcija menadžera nije tako zvala.

Bio je na funkciji Geneksa od 1970. do 1990. godine, a zatim i posle oktobarskih promena 2000. godine. Radni vek je još kao student počeo u toj firmi 1956. godine.

Smenjen je prvo 1991. godine pod pritiskom tadašnjeg režima, a zatim još jednom, 2006. godine.

Kako je tada govorio, "nasilno je poslat u penziju", a godinu kasnije je i uhapšen zbog sumnji u malverzacije i zloupotrebe vredne 24,5 miliona evra.

Savićević je tada bio direktor kompanije "Internacional CG", koja je bila naslednica Geneksa i u čijem su vlasništvu bili hoteli Interkontinental, Grand, apartmani Konaci i druga vredna imovina.

Pre hapšenja je govorio da "neće odustati od Geneksa", a opirao se strategiji tadašnje Vlade Srbije za privatizaciju nekada jedne od najvećih firmi u Jugoslaviji.

Geneks je osnovan 1952. godine, kada je počeo da razvija spoljnotrgovinske odnose uglavnom sa zapadnim zemljama, a Savićević je na čelo kompanije stigao kada je već postala državni gigant.

Kako je pisalo "Vreme", prostor je napravljen 1970. nakon smene Vlade Višnjića, "prvog velikog direktora", a Savićević je prethodnih osam godina proveo "u državnom aparatu".

"Miki Savićević je, a to je njegova najveća zasluga, vodeću poziciju Geneksa u jugoslovenskoj spoljnoj trgovini uspeo da zadrži uprkos 'decentralizaciji' spoljne trgovine krajem sedamdesetih godina, kada su u Hrvatskoj deo njegovih poslova preuzele Astra i Brodokomerc, u Sloveniji Emona, u Vojvodini Agrovojvodina, a i u Beogradu je dobio druge jake konkurente (Ineks, kasnije Progres itd.)", pisalo je "Vreme".

Kako se navodi u tekstu, 1989. godine je kompanija imala 6.000 zaposlenih i "basnoslovne plate", uz "svetski komfor poslovanja".

"Geneks je držao više od deset odsto cele jugoslovenske spoljne trgovine i blizu 30 odsto srpskog uvoza i izvoza."

Kompanija je krajem osamdesetih počela da gubi tlo pod nogama, a propadanje je započelo uporedo sa raspadom SFRJ i SSSR i kada su uvedene sankcije Srbiji.

Savićević je podneo ostavku 1. januara 1991. navodno iz zdravstvenih razloga, ali su mediji tada navodili da je to učinjeno pod pritiskom Miloševićevog režima.

Vratio se na čelo Geneksa 2000. godine, nakon petooktobarskih promena, štrajka u kompaniji i ostavke Radomana Božovića. Savićević se tih godina i politički angažovao (DEPOS, DHSS), a uporedo je radio privatno u Švajcarskoj i Rusiji.

Savićević je bio i na čelu "Zastava grupe".

Informacija o njegovoj smrti obljavljena je preko čitulja u listu "Politika", a sahrana će biti održana u sredu u 11 časova na Novom groblju u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: