Tompson ipak peva na "prigodnom koncertu" povodom "Oluje"

Hrvatsko Ministarstvo ratnih veterana potrdilo je da će 5. avgusta u Slunju biti "sufinansijer" koncerta Marka Perkovića Tompsona povodom godišnjice "Oluje".

Izvor: Tanjug

Nedelja, 30.07.2017.

19:51

Tompson ipak peva na
Foto: Tanjug

Kako prenosi Hina, ovo ministarstvo se oglasilo saopštenjem za javnost "povodom učestalih medijskih napisa kako Ministarstvo hrvatskih branitelja (su)finansira koncert Marka Perkovića Tompsona u Slunju na Dan pobede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja 5. avgusta 2017. godine".

U saopštenju je navedeno da ministarstvo "zajedno sa gradovima i županijama u Republici Hrvatskoj u kojima se proslava organizuje, a na osnovu molbi udruženja hrvatskih branitelja proizašlih iz Domovinskog rata, svake godine sufinansira troškove tehničke podrške u organizaciji proslave ovog izuzetno značajnog datuma u novijoj hrvatskoj istoriji".

Ministarstvo je navelo da je "jedan od gradova u kojima se ove godine organizuje proslava i grad Slunj, gde će se 5. avgusta održavati niz prigodnih programa i aktivnosti", uključujući i "prigodne večernje koncerte".

Organizacioni odbor proslave "Oluje" iz 1995, koja se u Hrvatskoj slavi kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja (ratnih veterana), objavio je u petak program obeležavanja 22. godišnjice 4. i 5. avgusta u Kninu.

Hina je navela da će se 5. avgusta "na kininskoj tvrđavi prisutnima i javnosti obratiti predsednica Kolinda Grabar Kitarović, premijer Andrej Plenković i predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, a uveče će na Trgu domoljubni koncert održati Prljavo kazalište".

Po pravilu proteklih godina koncert je u Kninu držao upravo Tompson.

Hrvatski politički analitičar Žarko Puhovski izjavio je juče da smatra da je "Hrvatska ove godine oko obeležavanja vojne akcije 'Oluje' spustila loptu, i to iz tri razloga", od kojih je prvi taj što je "Srbija dobila snažnu potporu nemačke kancelarke (Angele Merkel)".

"To je šokiralo neke u Hrvatskoj koji nemačku podršku podrazumevaju", kazao je Puhovski u izjavi za "Radio Slobodna Evropa".

On je dodao da je, po njemu, drugi razlog to što je "vladajuća koalicija u Hrvatskoj stalno na rubu pucanja i neki delovi te koalicije ne bi mogli da podnesu stalna zaoštravanja", dok je "treći razlog iznenađujući obrt u Kninu".

"Tamo je gradonačelnik postao Marko Jelić, jedan nezavisni kandidat, koji je pre bio HDZ-ovac, ali se sada na neki način otreznio od te pozicije, i on zastupa razumna, čak se može reći i dosta pomirljiva stanovišta, za razliku od ranijeg vođstva grada. To je sve kao pozitivnu posledicu imalo to da je hrvatsko vođstvo odlučilo da smiri tenzije", rekao je hrvatski analitičar.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta se međutim ne slaže se hrvatskim analitičarem Žarkom Puhovskim i smatra da će Hrvatska i ove godine obeležavati zločinačku akciju „Oluja" na isti način kao i prethodnih godina.

On kaže da će se u Kninu 5. avgusta i ove godine u prisustvu najviših hrvatskih zvaničnika, pre svega, obeležavati proterivanje preko 220.000 Srba i govoriti da je Oluja" bila tobože politički opravdana, etički čista i vojnički briljatno izvedena oslobodilačka akcija, kao i da je uzrok rata bila velikosrpska agresija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: