Priština, Beograd i Unesko – druga runda

U odnosima Beograda i Prištine sve je aktuelnije i pitanje članstva Kosova u Interpolu i Unesku.

Izvor: B92

Petak, 28.07.2017.

18:33

Priština, Beograd i Unesko – druga runda
Foto: Gettyimages

U jeku leta Beograd gleda u jesen i pita se hoće li se Priština tada razmetati novim članskim kartama. Za Interpol se već prijavila, pa su ministri spoljnih i unutrašnjih poslova Srbije već danas naterani na sastanak i ofanzivu.

"Veliki skup Interpola je u septembru u Kini. Situacija sa prijemom Kosova u tu instituciju je komplikovanija od prijema u Unesko. Osim Kosova, prijavila se i Palestina i Solomonska ostrva. Kako reći - glasajte za Palestinu, ali ne i za Kosovo?", rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

"Davno je vladavina prava u međunarodnoj zajednici ustupila mesto vladavini sile i zato je dosta važno ne gde ste doktorirali nego ko vam je mentor, a oni imaju jake mentore. S druge strane Srbija ne vrši vlast na Kosovu i dakle Kosovo postaje El Dorado za kriminalce. S tog aspekta sigurnosti regiona to nije gora pozicija za Srbiju nego što je ova sada", naveo je advokat Božo Prelević.

A za člansku kartu u Unesku Priština može da se prijavi do oktobra, eventualno glasanje u novembru. Imamo bezbroj problema, ali se spremamo, poručuje predsednik države.

"Verujem da ćemo opet imati dovoljno glasova ne da nekoga u nečemu sprečimo već da obezbedimo sigurnost za našu baštinu na Kosovu. Da li će to biti ili ne mi ćemo dati sve od sebe i uložiti ogromnu energiju u to", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Nekadašnji ambasador Srbije pri UN Pavle Jevremović procenjuje da su šanse Kosova danas jednake onim iz 2015. kada su im za članstvo nedostajala tri glasa.

"Novo je ono što se tiče relacije Beograd-Priština očigledno je jedan politički proces u toku i zato mislim da glavni akteri u Beogradu i Prištini ali i na drugim mestima ne žure i ne vrše pritisak da se to bitno izmeni. Prema tome ovo ne znači da mi sada treba da se uspavamo podrazumeva aktivnu diplomatiju", rekao je Pavle Jevremović.

Iako se čini da je prištinska diplomatija i po tom pitanju i te kako aktivna, zahtev za članstvo u Unesku čeka formiranje nove vlade. Aktuelni šef diplomatije Enver Hodžaj tvrdi da su glasovi za učlanjenje obezbeđeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: