"Dijalog ne znači spremnost priznavanja nezavisnosti KiM"

Inicijativa da se pokrene unutrašnji dijalog po pitanju Kosova ne znači spremnost Srbije da prizna Kosovo kao nezavisnu državu. smatra Milovan Drecun.

Izvor: B92

Petak, 28.07.2017.

11:08

Tanjug, arhiva

Prema njegovim rečima, predlog Srbije za rešavanje kosovskog problema treba kandidovati Albancima i Međunarodnoj zajednici, kako bi se otvorio razgovor o svemu tome.

"Mi sada imamo jedan predlog na stolu da Srbija prizna Kosovo kao nezavisnu državu, da kosovo postane članica UN i time stekne međunarodni kapacitet, a u drugoj fazi pripoji Albaniji", rekao je predsednik skupštinskog Odbora za KiM na TV Pink.

Naglašava da se menjaju geopolitičke okolnosti, što je vidljivo u odustajanju Prištine od zahteva da Kosovo postane članica Uneska. "To znači da je jasno SAD i drugim zapadnim zemljama da su došli u pat poziciju. Srbija sa ovim inicijativom nudi izlaznu strategiju i zapadu", naglasio je Drecun i dodao da je bolje da Srbija predlaže rešenja nego da joj se nameću sa strane.

Kako kaže budućnost Republike Srpske zavisi od odnosa Srbije prema kosmetskom problemu i "kakvu ćemo nacionalnu strateguju da definišemo za 21 vek".

Granica preko koje se neće preći, dodaje, jeste priznavanje nezavisnosti Kosova, jer mandat naroda, pojašnjava, nisu dobili da se prizna Kosovo kao nezavisna država. "Predsednik Aleksandar Vučić ima svoj plan, ali neće da ga iznosi, već hoće da čuje i druga mišljenja", zaključio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: