"Dogovor Makedonije i Bugarske promeniće odnose u regionu"

Dogovor Makedonije i Bugarske o dobrususedstvu primer kako dve države mogu same da reše dugogodišnji problem, ocenio šef Delegacije EU u Skoplju Samuel Žbogar.

Izvor: B92

Petak, 28.07.2017.

12:01

Thinkstock

U intervjuu za kablovsku Televiziju 21, on je istakao da mora da pozdravi taj dogovor zato što misli da se radi o dogovoru koji će promeniti odnose ne samo između dve susedne zemlje, već i u regionu.

"To je primer kako dve zemlje mogu da reže dugogodišnji problem i otvore put saradnje u budućnosti", rekao je Žbogar.

Dogovor Makedonije i Bugarske o dobrosusedstvu, kako je najavljeno, potpisaće u Skoplju 1. avgusta premijeri dve zemlje Zoran Zaev i Bojko Borisov.

Taj dokument, koji su prethodnih dana usvojile vlade Makedonije i Bugarske, juče su u zajedničkom saopštenju pozdravile ambasade SAD u Skoplju i Sofiji, ocenjujući da je ;reč o ohrabrujućem primeru za rešavanje pitanja među susedima i da se njime povećava politička stabilnost i ekonomski razvoj Zapadnog Balkana.

Od važnijih partija u Makedoniji jedino opziciona VMRO DPMNE ima primedbe na dogovor o dobrosusedstvu sa Bugarskom, za koji smatra da makedonske interese obuhvata samo delimično a bugarske u potpunosti.

Stranka Nikole Gruevskog traži izmene delova dogovora koji su usvojile dve vlade da bi ga podržala, dok iz vladajućeg SDSM ocenjuju da su ti zahtevi VMRO DPMNE samo dizanje političke prašine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: