"Ruše nas zlokobna pravoslavna braća, ali mi ostajemo"

Predsednik vladajuće Demokratske partije socijalista Crne Gore Milo Đukanović poručio da je za tu stranku ponavljanje parlamentarnih izbora neprihvatljivo.

Izvor: Tanjug

Petak, 28.07.2017.

09:29

Tanjug, arhiva

Prema njegovim rečima, pobeda na oktobarskim izborima ostvarena je u nikad težima uslovima jer je bila napadnuta, a za taj "zlokoban naum" optužio je mnogobrojnu slovensku pravoslavnu braću.

Đukanović je na sednici Opštinskog odbora DPS Danilovgrada rekao da ta stranka nema problem sa tim što je dugo na vlasti i da im ne pada ni na pamet da se, kako je rekao, pomeraju. "Uvek ćemo se boriti da pobeđujemo, pa i narednih 100 godina! Hoćemo li pobeđivati, zavisi samo od nas“, kazao je Đukanović.

Ocenio je da je pobeda na oktobarskim izborima ostvarena u nikad težim uslovima i dodao da je to bila briljantna pobeda crnogorske odlučnosti da brani svoju slobodu i pravo na svoj izbor. "Nikada to naše pravo nije bilo tako napadnuto i ugroženo kao u oktobru. Naša politika bila je najbrutalnije napadnuta kada nam se želelo oduzeti pravo da upravljamo svojom budućnošću", rekao je Đukanović, preneo je RTCG.

Bivši premijer je taj napad nazvao "zlokobnim naumom" za koji je rekao da je došao od "brojnije slovenske pravoslavne braće" kojima se dogodilo glavno zlo "jer je Crna Gora izmakla od njihove pretenzije da upravljaju nama". Ova generacija je, kazao je, smogla snage za dve velike istorijske pobede.

Jedna je da posle 100 godina gubitka države obnovimo nezavisnost i izgradimo našu državnu kuću, a druga velika pobeda je istorijski zaokret koji je napravila ova generacija ka zapadnom sistemu vrednosti.

"Crna Gora je mnogo puta u istoriji željela i pokušavala da napravi taj zaokret. Upravo ova generacija je smogla snage da kaže - ovo je naš interes. Naša budućnost je u Evropi, nismo želeli da autistično balkanski hodamo antievropskim bespućima. Nekada smo u Pariz, Rim, London putovali na par dana godišnje. Vreme je da pokušamo da učinimo Crnu Goru delom tog sistema vrednosti i da tako živimo svakog dana u godini. Morali smo da otkrijemo gde je bio defekt i šta je terapija“, kazao je Đukanović.

Put ka vrednostima zapadnog sveta već smo otpočeli, kazao je lider DPS-a i naglasio da mladi mogu da vide jasnu perspektivu crnogorskog društva. "Mislim da ćemo se složiti da i najteži put, svaki takav put ima prvi korak. Mi smo taj korak napravili obnovom države i uvodjenjem države u svijet zapadnih vrednosti i da mlada generacija, usvajajući nova znanja i zahteve života u ujedinjenoj Evropi, obezbeđuje bolji život“, kazao je Đukanović u Danilovgradu.

Komentarišući ponašanje opozicionih partija nakon parlamentarnih izbora, Đukanović je rekao da su poraženi nastavili da opstrukcijom teže rušenju države Crne Gore.

"Konkurencija, shvativši da je izgubila odsudnu bitku, stavila se na raspolaganje interesima druge države protiv svoje države. Pokušali su da opstrukcijom parlamenta i institucija pokažu da je Crna Gora nesolidna država. Mi smo pokazali da vlada obavlja svoj posao, da institucije rade svoj posao, da Skupština radi svoj posao“, kazao je Đukanović i ponovio da je za DPS traženje ponavljanja izbora potpuno neprihvatljivo i da ta partija neće podleći nikavim pritiscima i ultimatumima.

"Ponavljanje izbora je za nas potpuno neprihvatljivo. To bi značilo izlaženje u susret našim državnim neprijateljima. Kad su se brutalno umešali u pravo da biramo našu budućnost i pravo građana da slobodno biraju, nauk je da im to više nikada ne dozvolimo, a ne pravo na popravni prije izbora. Što se nas tiče, parlamentarni izbori će biti 2020. godine. U međuvremenu ćemo se baviti predsedničkim i lokalnim izborima“, naglasio je Đukanović.

Lider DPS-a je, naglašavajući da su predstojeći zadaci partije vezani za lokalne izbore, rekao da u toj partiji žele da ostvare očekivane rezultate, "a očekivani rezultati su da DPS sačuva vodeću poziciju na političkoj sceni". Drugi zadatak je da se ostvari obećano građanima kada je u pitanju razvoj države.

"To je najvažniji zadatak za Vladu, da obezbeđuje dinamičan rast i razvoj i nova radna mjesta. Sve što smo započeli u toku mandata prethodne vlade, za ovoga mandata biće završeno - do maja 2019. autoput Podgorica - Kolašin, i prije toga regionalni put Berane - Kolašin, put Bijelo Polje - Pljevlja, podmorski kabl prema Italiji, zatim infrastruktura na Bjelasici investicije na Žabljaku, Porto Novom, Luštici - Vlada će na kraju 2019. imati pune ruke rezultata kojim će predstaviti kvalitet vršenja vlasti i politike DPS“, kazao je on.

Đukanović je kazao i da opozicija, za razliku od DPS, nema čime da se legitimiše pred biračima, a da potenciranje dugog trajanja DPS-a na vlasti ne smatra problemom i da ih to neće pokolebati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: