Berlin: Pretnje smrću zbog otvaranja liberalne džamije

Aktivistkinja za ljudska prava Sejran Ates je pod policijskom zaštitom nakon brojnih napada i pretnji smrću zbog otvaranja liberalne džamije u Berlinu.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.07.2017.

08:24

Berlin: Pretnje smrću zbog otvaranja liberalne džamije
Ilustracija, Getty images

Ates koja je turskog porekla, otvorila je u junu liberalnu džamiju u kojoj su dobrodošli svi vernici bez obzira na polnu orijentaciju, nošenje burke i nikaba je zabranjeno, a vode je žene imami, prenosi Dojče vele.

Od otvaranja džamije ona neprekidno dobija pretnje smrću, naročito preko društvenih mreža.

"Tri dana nakon otvaranja na ulici su me napala trojica muškaraca. Od tada je opasno da sama izlazim u javnost. Nakon toga sam primila i telefonski poziv u kojem mi je glas rekao da ću uskoro umreti", izjavila je Ates i dodala da su na društvenim medijima stotine opisa načina na koji bi trebalo da umreti.

Podršku ovoj advokatici je izrazio Džem Ozdemir, jedan od predsednika Zelene stranke i političar turskog porekla, koji je bio na meti kritika turskih vlasti koje su ga optužile da pripada "terorističkom pokretu Fetullaha Gulena", piše Indeks.hr

Došlo je i do napada na mnoge vernike koji su odlazili u liberalnu džamiju, ali Ates kaže da ima podršku mnogih ljudi i da će se nove džamije otvarati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: