Nova afera špijuniranja: Rusi hteli da hakuju Makrona?

Ruski tajni agenti pokušali su da špijuniraju predsedničku kampanju novog francuskog predsednika Emanuela Makrona, kažu neimenovani izvori Rojtersu.

Izvor: B92, Rojters

Četvrtak, 27.07.2017.

07:28

Nova afera špijuniranja: Rusi hteli da hakuju Makrona?
Thinkstock

Kako se navodi, ruski tajni agenti su napravili na stotine lažnih naloga na Fejsbuku kako bi se inflitrirali u mrežu Makronovih službenika koji su vodili njegovu izbornu kampanju u kojoj je, nakon dva kruga, pobedio liderku francuske desnice Marin le Pen.

Rojters podseća da su zvaničnici Fejsbuka u aprilu preduzele određene akcije zbog velikog broja lažnih naloga na Fejsbuku koji su širili dezinformacije uoči izbora.

Međutim, tada niko nije prijavio pokušaj upadanja u Makronovu izbornu mrežu.

Za to vreme Rusija je stalno negirala da ima ikakav upliv u francuske izbore. Zvanična Moskva tvrdi i tvrdila je da nije hakovala Makrona, niti da ima veze s curenjem dokumenata i i-mejlova Makronovih saradnika.

Međutim, sada su progovorili američki obaveštajci koji su navodno još u maju agenciji Rojters rekli da su identifikovali hakere čiji konci vuku do ruske vlade,a koji su umešani u pokušaj mešanja u francuske predsedničke izbore. Međutim, kako su tada rekli, nisu imali konkretne dokaze kako bi mogli da optuže Kremlj da je naredio hakovanje Makrona.

Iz Fejsbuka je potvrđeno Rojtersu da su detektovali pokušaje špijuniranja tokom izbora u Francuskoj, ali i napominju da su te naloge i pokušaje deaktivirali.

Podsetimo, u Americi je još uvek aktuelna tema navodnog mešanja Rusije u predsedničke izbore u SAD na kojima je pobedio Donald Tramp. Pale su i neke ostavke, smenjen je direktor FBI upravo zbog istrage o mešanju Rusije u američke izbore, a ta tema je i danas kamen spoticanja između Moskve i Vašingtona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: