Nemačka vojska posle 18 godina odlazi iz baze kod Prizrena

Nemačka vojska je, posle 18 godina, Misiji Ujedinjenih nacija (UNMIK) na Kosovu predala na korišćenje bazu na brdu Cviljen kod Prizrena.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.07.2017.

22:47

Nemačka vojska posle 18 godina odlazi iz baze kod Prizrena
Foto: Gettyimages

"Kossev" prenosi pisanje prištinskog lista "Bota sot" da je Bundesver, kao učesnik misije KFOR-a, formirao 1999. vojnu bazu na ovom brdu koju su i koristili do srede.

Navodi se da je ova baza, pre svega zbog geografske pozicije, služila kao posmatračka tačka za KFOR.

Povlačenje iz baze vrši se poslednjih nekoliko meseci. U tom prostoru ostaju skladišta i administrativne zgrade, koje će predati narednim korisnicima.

Ovaj prostor predat je UNMIK-u, koji će ga, potom, predati skupštini opštine Prizren.

Navodi se da je komandant nemačkog kontingenta KFOR-a pukovnik Johen Gumprih bio "veoma zadovoljan uspešnim završetkom ovog poglavlja Bundesvera".

"Za Kosovo i Bundesver predaja baze UNMIK-u na korišćenje, posle 18 godina, vojno-istorijski je momenat", rekao je pukovnik Gumprih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: