"Stiže Pens – vrlo važan korak za Zapadni Balkan"

Makedonska ministarka odbrane Radmila Šekerinska posetu potpredsednika SAD Majka Pensa Crnoj Gori vidi kao "vrlo važan korak".

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 27.07.2017.

20:22

Getty Images

Ona je istakla i da SAD, kao ključni igrač u NATO, smatraju Zapadni Balkan ključnom zonom koju mogu da podržavaju i da u nju ulažu.

Šekerinska je potvrdila i predanost makedonske vlade učlanjenju te zemlje u EU i NATO.

Pens dolazi u posetu Podgorici 2. avgusta tokom koje će se sastati sa visokim predstavnicima zemalja članica i posmatrača u Jadranskoj povelji, čiji je predsedavajući ove godine Makedonija.

Šekerinska, čija će zemlja zajedno sa Crnom Gorom biti domaćin tog skupa u Podgorici, rekla je u intervjuu za makedonski servis Glasa Amerike rekla da iščekuje za sledeću nedelju planiranu posetu potpredsednika SAD regionu i da je to šansa za Makedoniju, zbog uloge ko-domaćina, da izradi bliže veze sa "najvažnijim strategijskim partnerom".

"To je vrlo važan znak da SAD, ključni igrač u NATO, smatraju Zapadni Balkan kao ključnu zonu koju mogu da podržavaju i da u nju ulažu", smatra Šekerinska.

Ona je, istovremeno, potvrdila predanost makedonske vlade učlanjenju te zemlje u NATO i EU naglasivši da nova vlada te države u potpunosti shvata da je uspeh ili neuspeh u njenim rukama.

"Niko nam to neće doneti. Treba da radimo sa tim ciljem, da budemo odgovorni za napredak. A podrška međunarodne zajednice će uslediti", poručila je makedonska ministarka.

Upitana da li je nova vlada zabrinuta zbog ruskog uticaja u Makedoniji, Šekerinska kaže da je prioritet da se "iskorači i izgrade odnosi sa drugim zemljama".

"Ipak, naša poruka njima, uključujući i Rusku Federaciju, je da dokle god smo zainteresovani za bilateralne odnose, strategijske odluke će strogo dolaziti od makedonskih institucija i građana Makedonije. Učlanjenje u NATO u EU je naš cilj, baziran na najširem konsenzusu u zemlji i po tim pitanjima je odlučeno i odlučiće samo građani ove zemlje", poručila je ona.

Šekerinska, koja je napadnuta ispred kamera kada su pristalice bivše vlade upale u makedonski parlament pre tri meseca u pokušaju da spreče transfer vlasti ka Socijaldemokratskoj partiji aktuelnog premijera Zorana Zaeva, ističe u intervjuu da vlada gleda u budućnost, a ne u prošlost.

"Moramo da nadoknadimo vreme koje smo izgubili tokom mandata prethodnog rukovodstva. Ne možemo da očekujemo ni od koga da bude više ambiciozan i više zainteresovan za to da Makedonija postane NATO članica, od Makedonije same", rekla je Šekerinska.

Navodeći kao oblasti kojima su potrebna hitna poboljšanja medijske slobode, civilno društvo, vladavinu prava i reformu pravosuđa, Šekerinska je ocenila da je to "ogroman zadatak", ali da zemlja treba da pokaže da je ozbiljna po pitanju NATO.

Govoreći o riziku od terorizma i nasilnog ekstremizma, Šekerinska navodi da je pretnja univerzalna i da zahteva razmenu bezbedosnih podataka između zemalja.

"Makedonija svakako može da učestvuje u obezbeđivanju stabilnosti regiona, ali da bi to radila efektivno, treba da se ponovo fokusiramo na institucije formirane da bi se borile sa tim pretnjama. Proteklih godina, one su zloupotrebljavane za političke zadatke, kako bi se borile protiv opozicije, umesto da rade posao zbog kog su i formirane", rekla je ona.

Priznajući da će za to biti potrebno vreme, Šekerinska je poručila da je nova vlada odlučna da postane partner u borbi protiv današnjih globalnih pretnji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: