"Neophodno da izbor članova Saveta bude nezavisan" / VIDEO

Izbor članova Saveta za borbu protiv korupcije mora da bude nezavisan, kako Savet ne bi bio limitiran u radu.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.07.2017.

18:32

To je, posle razgovora s premijerkom Anom Brnabić, gostujući u Kažiprstu rekao Miroslav Milićević, potpredsednik Saveta za borbu protiv korupcije.

"Jedno pitanje kod kog postoje neslaganja je zašto se do sada nije odgovaralo na izveštaje koje šaljemo Vladi Srbije, na svakih sedam do deset dana... Mi to ne objavljujemo, već čekamo odgovor Vlade. Spremni smo za razgovore o tome, ali to nije bila tema od 2001. godine. Drugo je da se dogovorimo kako će se popunjavati sastav saveta, ovaj sadašnji način nije najbolje rešenje", rekao je.

Podsetimo, Savet je četiri dana po donošenju odluke o novim članovima obavešten ko će to biti.

"Nije stvar u našoj saglasnosti ili nesaglaslosti, Vlada imenuje, ali smo mi to saznali iz Službenog glasnika... Kako Savet funkcioniše utvrđeno je 2001. godine u Službenom glasniku – imenuju se članovi iz svojih redova, redova funkcionera Saveta, naučnika i stručnjaka. Savet se bavi problemom sistemske korupcije i svoju nezavisnost je isposlovao", dodao je Milićević.

Ocenivši da je definisano da član Saveta ne sme da bude član partije, da ima političku afilijaciju ili političku agendu, rekao je da ne želi da komentariše biografije novoimenovanih članova.

"Druga stvar je da Savet ovako može da bude neefikasan, a članovi Saveta najbolje znaju ko im je potreban. Neophodno je da izbor članova bude nezavisan, da Savet može da istražuje sve, a da ne bude limitiran", naveo je Milićević.

Kompletan razgovor autorke Kažiprsta Suzane Trninić sa gostom iz Saveta za borbu protiv korupcije pogledajte u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: