NVO: Tokom 2016 prijavljeno 119 žrtava trgovine ljudima

Tokom 2016. godine Centru za zaštitu žrtava trgovine ljudima prijavljeno je 119 žrtava ove vrste organizovanog kriminala.

Izvor: Beta

Četvrtak, 27.07.2017.

13:35

NVO: Tokom 2016 prijavljeno 119 žrtava trgovine ljudima

Međutim, pretpostavlja da je stvaran broj višestruko veći, rečeno je danas na predstavljanju godišnjeg izveštaja te nevladine organizacije.

Broj prijava je u odnosu na 2015. smanjen, pošto ih je tada Centar registrovano 128, navedeno je u izveštaju. Ipak, broj identifikovanih žrtava je porastao sa 40 na 57. Ukazuje se i na to da je trgovina ljudima treća po zsatupljenosti, posle oružja i droge.

Tokom 2016 godine u najvećem broju slučajeva, 54,4 odsto, evidentirana je seksualna eksploatacija. Slede radna eksploatacija 12,3 odsto, i prinuda na brak sedam odsto. Zabeleženi su i slučajevi višestrukih eksploatacija, kao i esploatacija zarad prosjačenja, prinude na vršenje krivičnih dela, ali i zbog učešća u oružanim sukobima.

Statistika Centra za za zaštitu žrtava trgovine ljudima pokazuje i da su žrtve češće žene nego muškarci, pa se od ukupnog broja prijava u protekloj godini 87 odnosi na žene, a 32 na muškarce.

Podaci pokazuju da dužina trajanja eksploatacije žrtava traje od mesec dana, pa i duže od godinu dana.

Predstavnik Centra Vladan Jovanović ukazao je da posebnu pažnju treba usmeriti na migrantsku populaciju. "Treba obratiti pažnju na identifikaciju žrtava među migrantskoim populacijom, posebno migrantskom decom", kazao je Jovanović.

On je naveo i da beleži i sve više razlčitih vidova zloupotrebe, pa je kompleksnost problema razlog i za zabrinutost i odgovor države. "Apsolutne brojke kada je reč o prijavama i identifikaciji žrtava je mali. Problem je prikriven", smatra Jovanović.

Pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Nina Mitić kazala je da se u saradnji sa centrima za socijlani rad sprema i edukacija službenika kako bi efikasno i pravovremeno prepoznali žrtvu trgovine ljudima i znali kako da joj konkretno pomognu.

"Imaće jasna uputstva i indikatore za svoja postupanja", kazala je Mitić.

Ona tvrdi i da se protiv trgovine ljudima treba boriti propisima, obukama, umrežavanjem nevladinih organizacija i saradnjom sa građanima.

Današnjim skupom u Beogradu Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima obeležio je i petogodišnjicu rada. Ujedno, napravljena je i uvertira za obeležavanje Dana borbe protiv trgovine ljudima, 30. jula.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: