Razmena optužbi Turska - Izrael

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Turske Husein Muftuoglu optužio je Izrael za "arogantne" izjave o predsedniku Turske.

Izvor: B92

Sreda, 26.07.2017.

14:19

Razmena optužbi Turska - Izrael
Getty images

Naime, izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova kritike turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana nazvalo "ćaknutim, neosnovanim i iskrivljenim".

Turski portparol je osudio saopštenje Ministarstva u Jerusalimu, pozvavši Izrael da ispuni svoje obaveze "postupajući s dobrim osećajem, obnovom statusa kvo (na svetilištu) i ukidanjem prepreka slobodi bogosluženja".

"Pokušaji da se prikrije činjenica da je istočni Jerusalim pod okupacijom neće služiti miru i bezbednosti u regionu, ni rešenju izraelsko-palestinskog sukoba", naveo je Muftuoglu. Erdogan je u utorak optužio Izrael da koristi bezbednosne mere kao povod da sveta mesta u Jerusalimu preuzme od muslimana. Palestinci takodje tvrde da Izrael pokušava da učvrsti kontrolu nad mestom koje je sveto i za Jevreje, ali gde je i džamija al-Aksa, treća po značaju u Islamu.

Izrael poriče takve optužbe, insistirajući da su bezbednosne mere uvedene da bi se sprečili napadi. Ta zemlja je zadužena za bezbednosnu kontrolu na svetilištu kojim upravljaju muslimani.

Ono se nalazi u istočnom Jerusalimu, delu grada koji je Izrael okupirao u Šestodnevnom ratu 1967. godine i kasnije anektirao, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Palestinci planiraju da taj deo Jerusalima bude glavni grad njihove države koja bi obuhvatala pojas Gaze i Zapadnu obalu. Izraelski lideri međutim tvrde da će epodeljeni Jerusalim večno biti glavni grad jevrejske države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Podeli: