Antonijević: U dijalogu važno govoriti i o statusu

U odnosu na zamrznuti konflikt koji danas imamo na Kosovu, svaki dijalog je ozbiljan pomak sa mrtve tačke, ocenjuje direktor Komiteta pravnika za ljudska prava.

Izvor: B92

Sreda, 26.07.2017.

09:41

Antonijević: U dijalogu važno govoriti i o statusu

Milan Antonijević očekuje da dijalog o Kosovu na koji je pozvao predsednik Vučić, uskoro počne, ali smatra da je važno da se definše i okvir u kome će razgovor biti vođen, teme o kojima će se razgovarati, odnosno spremnost da se govori i o statusu južne pokrajine, kao i da se vidi kakav će biti odziv i reprezentativnost učesnika.

"To su pitanja koja su se pojavljivala u javnosti, a koja nisu bila predmet ozbiljne rasprave, ni u skupštini, ni u društvu, kao što smo videli do sad", ukazuje Antonijević.

On veruje da je civilno društvo spremno da se uključi u dijalog. "Razgovarali smo o pitanjima ratnih zločina, stradanja, žrtava i ostalim pitanjima i ranije, pa ne vidim zašto sada ne bi usmerili svoju energiju i na ovo pitanje", kaže Antonijević.

Šta se može očekivati da proistekne iz dijaloga, Antonijević ne želi da procenjuje: "Ako vladi dajemo 100 dana da bi procenili efekte njenog rada, tako i sada treba sačekati da vidimo koji su okviri, kako dijalog teče, pa onda davati neke pozitivne i negativne ocene."

Siguran je, međutim, da građanima treba otvoreno saopštiti stavove koji će eventualno proisteći iz dijaloga, kako će oni uticati na njihov život, kako na život Srba na Kosovu, koja će biti njihova prava i koliko će biti zaštićena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: