Ivanić: BiH ulazi u još ozbiljniju krizu

Srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić izrazio je bojazan da BiH ulazi u još ozbiljniju političku krizu.

Izvor: Beta

Sreda, 26.07.2017.

15:22

Ivanić: BiH ulazi u još ozbiljniju krizu
Foto: Thinkstock

Problem je, smatra, nepoverenje između Bošnjaka i Hrvata u Federaciji BiH, i unutar bošnjačkog političkog tela.

"Nažalost, pokazalo se ono što sam govorio još pre godinu dana – da će ključni problem biti nepoverenje koje postoji između hrvatskih i bošnjačkih političkih lidera s jedne strane, ali i s druge strane sada sve vidljivije potpuno nepoverenje unutar bošnjačkih predstavnika vlasti", rekao je Ivanić.

Nakon što je propao pokušaj predsedavajućeg Predsedništva BiH i lidera HDZ-a Dragana Čovića da danas organizuje razgovore političkih lidera u Mostaru, Ivanić je rekao da da je evidentno da su kratkoročni politički razlozi uslovili da se otkaže taj sastanak.

Ivanić je izrazio bojazan da će BiH postati žrtva unutrašnjih borbi političkih lidera.

Srpski član Predsedništva BiH je kazao da istovremeno postoji ozbiljan zastoj na evropskom putu BiH, nije deo transportne zajednice, kasni se u pripremi odgovora na Upitnika Evropske komisije, a EU i dalje traži usvajanje zakona o akcizama, za koji ne postoji saglasnost parlamentarne većine na nivou BiH.

U tom smislu, rekao je Ivanić, bio je logičan Čovićev pokušaj da se organizuje sastanak ljudi koji imaju značajnu ulogu u rešavanju ovih pitanja.

"Bio sam spreman da se na sastanak odazovem. Ali, nakon što su neki otkazali učešće, bilo je besmisleno da se sastanak održi", rekao je Ivanić.

Smatra da Predsedništvo BiH ima obavezi da i dalje čini sve da se sadašnja situacija pokuša da promeni.

"Moja sugestija će biti da Predsedništvo BiH, ako treba, pojedinačno razgovara sa svim ključnim liderima političkih partija i da oni daju svoj doprinos da se stvari promene. Ko će drugi, ako nećemo mi. Ko će drugi stvoriti uslove da se stvari preokrenu, jer će u protivnom najgore biti građanima", naveo je Ivanić.

Za danas najavljeni sastanak političkih lidera BiH u Mostaru, pod pokroviteljstvom Dragana Čovića, lidera HDZ-a i predsedavajućeg Predsjedništva BiH, nije održan, nakon što je dolazak otkazao Bakir Izetbegović, predsednik SDA, a isto je u telefonskom razgovoru sa Čovićem učinio i Fahrudin Radončić, predsednik SBB-a.

Dolazak je jedino bio potvrdio Milorad Dodik, predsednik SNSD-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: