Srpsko-ruski centar planira "razvoj i nabavku opreme"

Srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu planira razvoj i nabavku opreme, što će omogućiti da centar postane jedinstvena humanitarna struktura na celom Balkanu.

Izvor: Tanjug

Sreda, 26.07.2017.

19:42

Srpsko-ruski centar planira
Tanjug

Ove godine je planirana dostava pet tona sredstava, koja se koriste za otklanjanje posledica vanrednih situacija - agregati, kreveti, jastuci..., a takođe i oprema za formiranje savremene osnove Centra za nastavu i trening - poligon „Šturm", čija je isporuka planirana za decembar ove godine, saopštio je SRHC.

Nakon montaže i puštanja u rad poligona, Centar će postati jedinstvena humanitarna struktura na celom Balkanu, gde će moći da se obučavaju ne samo predstavnici različitih ustanova Srbije već i kolege iz susednih država, navodi se u saopštenju.

Takođe se dodaje da je već značajna količina opreme kupljena u Srbiji u vrednosti od preko 400.000 dolara.

"Snažan podsticaj razvoju Centra bilo je rešenje Vlade Srbije o primopredaji zgrade (2017.godine), u kojoj se sada nalazi SRHC, u vlasništvo MUP-a Republike Srbije, što nam daje mogućnost da izvodimo radove, koji se tiču modernizacije prostorija i prelaska u logistički i nastavno-trenažerni centar", navodi se u saopštenju SRHC.

Dodaje se i da sa svoje strane, Moskva, u okviru Sporazuma između Srbije i Rusije nastavlja da obezbeđuje rad Centra i da popunjava njegove rezerve.

U saopštenju SRHC podseća da je 2014. godine formiran kao struktura zahvaljujući isporukama robe iz Rusije - vatrogasno-spasilačkih vozila, robotehnike i rezervi namenjenih za korišćenje tokom otklanjanja posledica vanrednih situacija - požara, poplava i radi obezbeđivanja dejstava personala SRHC-a ili srpskih kolega.

Za protekle tri godine mnogo od pomenutog je predato na operativno korišćenje jedinicama srpske službe za vanredne situacije (Sektoru za vanredne situacije MUP-a RS), lokalnim vlastima za otklanjanje lokalnih kriznih situacija i međunarodnim organizacijama za otklanjanje humanitarnih problema, uključujući imovinu i opremu za formiranje prijemnih punktova za smeštaj migranata u Preševu, Kanjiži i Šidu, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: