NDNV: Izbor urednika RTV šamar javnom servisu

NDNV nezadovoljno postavljanjem dopisnika Tanjuga iz Novog Sada Nenada Ćaćića na mesto glavnog i odgovornog urednika Prvog programa RTV.

Izvor: Beta

Sreda, 26.07.2017.

14:22

NDNV: Izbor urednika RTV šamar javnom servisu

Nezavisno društvo novinara Vojvodine taj potez ocenilo je kao šamar ideji javnog servisa jer se radi o osobi koja nema iskustva u radu na televiziji.

NDNV je zatražio od rukovodstva RTV-a da objavi profesionalnu biografiju Ćaćića kako bi građani mogli da se obaveste o tome ko će obavljati važnu funkciju na javnom medijskom servisu koji se finansira njihovim novcem.

"Dopisnika Tanjuga Ćaćića za mesto glavnog i odgovornog urednika preporučila je jedino bliskost sa režimom i lokalnom ispostavom Srpske napredne stranke , jer je u pitanju osoba koja nema iskustva u radu na televiziji, niti poznaje njenu tehnologiju", ocenio je NDNV.

Po navodima tog udruženja, na konkurs za glavnog i odgovornog urednika Prvog programa RTV-a prijavilo se šest osoba, medju kojima je bilo i onih koji su ispunjavali uslove konkursa.

"Imali su potrebnu stručnost i značajno iskustvo u radu na televiziji, što jasno svedoči o tome da se vodilo isključivo računa o jednom jedinom kriterijumu, kojeg i nije bilo u uslovima kokursa, a to je partijska preporuka", naveo je NDNV.

Udruženje je ocenilo i da je "negativna selekcija na RTV-a u poslednjih godinu dana dovela do toga da su najbolji urednici i novinari ostali bez posla ili smenjeni, te postavljeni na ponižavajuće pozicije, dok kućom rukovode osobe čija je jedina preporuka – poslušništvo".

Upravni odbor RTV-a imenovao je u utorak novinara Nenada Ćaćića za glavnog i odgovornog urednika Prvog programa televizije te medijske kuće, nakon sprovedene konkursne procedure.

Prema navodima istraživačkog portala VOICE, Ćaćić je zaposlen na RTV-u u aprilu ove godine na poziciji koja do tada nije postojala u sistematizaciji radnih mesta u tom javnom servisu. Rukovodstvo RTV-a mu je odmah dalo i dozvolu da nastavi rad za novinsku agenciju Tanjug.

Ćaćić je inače nagradjen Oktobarskom nagradom Novog Sada zbog "dugogodišnje promocije Novog Sada", kako je navedeno u obrazloženju komisije za dodelu nagrada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: