Dva puta više požara u Pomoravlju nego 2016.

Od početka godine do polovine jula u Pomoravskom okrugu evidentirano je 400 požara na otvorenom što je dvostruko više nego u istom periodu prošle godine.

Izvor: Tanjug

Sreda, 26.07.2017.

11:24

Dva puta više požara u Pomoravlju nego 2016.
Tanjug, arhiva

U njima nije bilo stradalih, pokazuju podaci Vatrogasno-spasilačkog bataljona u Jagodini.

Najviše požara izbilo je na teritoriji Despotovca a od početka juna do polovine jula, u Pomoravlju je zabeleženo 30 odsto više požara na otvorenom nego u istom periodu prošle godine.

Komandant jagodinskog Vatrogasno-spasilačkog bataljona Saša Ignjatović rekao je agenciji Beta da je uzrok požara u većini slučajeva ljudski faktor.

"Uglavnom se radi o nepažnji, nehatu, neznanju, a često i o nameri pre svega meštana, poljoprivrednika koji u cilju čišćenja površina i pripreme zemljišta za dalju obradu i dopunsku setvu, spaljuju biljne ostatke na svojim i obližnjim površinama", kazao je Ignjatović.

Po njegovim rečima, jedna osoba sa teritorije Despotovca povređena je u požaru koji je izbio za vreme prolećnih radova na njivi dok tokom leta nije zabeležen nijedan slučaj povrede izazvane požarom.

"Ima slučajeva gde zbog paljenja na otvorenom dolazi do brzog širenja požara u kojima može doći i do ozbiljnih posledica, ne samo u smislu materijalne štete koja nastaje, već i u povređivanju, pa i stradanju, najčešće starijih lica koja izazovu požar, a kasnije pokušaju gašenje", naveo je Ignjatović.

Zakonom o zaštiti od požara zabranjeno je paljenje vatre na bilo kom otvorenom prostoru, što podrazumeva i spaljivanje biljnih ostataka i smeća a kazne za fizička lica koja izazovu požar kreću se od 10.000 do 50.000 dinara dok za pravna lica iznosi milion dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: