Opet se kuva oko Katara, od Dohe se sad očekuje...

Saudijska Arabija i njeni saveznici stavili na crnu listu devet organizacija i devet pojedinaca povezanih sa Jemenom, Katarom i Libijom.

Izvor: Beta/AFP

Utorak, 25.07.2017.

12:22

Opet se kuva oko Katara, od Dohe se sad očekuje...
Getty images

Svi koji su senašli na crnoj listi okvalifikovani su kao "teroristi" zbog navodnih veza sa islamskim ekstremizmom.

U saopštenju koje je prenela agencija SPA, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat su kao "teroriste" označili devet dobrotvornih organizacija i medija i devet ljudi "direktno ili indirektno povezanih sa katarskim vlastima".

"Očekujemo od Katara sledeći korak: suđenje teroristima i terorističkim grupama", navodi se u saopštenju.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat, prekinuli su 5. juna sve odnose s Katarom optužujući ga da podržava terorizam i osuđujući ga zbog veza sa Iranom koji je regionalni rival Saudijskoj Arabiji. Katar je odbacio te optužbe kao i ultimatum sa 13 zahteva koje su mu susedi uputili.

Tri organizacije sa sedištem u Jemenu i šest sa sedištem u Libiji su opužene za veze sa al-Kaidom i njenim sirijskim ogrankom.

Prema saopštenju, tri Katarca, tri Jemenca, dva Libijca i jedan Kuvajćanin se dovode u vezu sa "kampanjom skupljanja sredstava za podršku Džabhat al-Nusri i drugim terorističkim milicijama u Siriji".

Al-Nusra front, sirijski ogranak al-Kaide, je u julu prošle godine objavio prekid sa tom džihadističkom mrežom i promenio ime u Fatah al-Šam. Kuvajt nije deo koalicije koja bojkotuje Katar i preuzeo je ulogu posrednika u rešavanju krize.

Saudijska Arabija i UAE su na čelu koalicije koja u Jemenu ratuje protiv pobunjenih šiitskih Hutija i podržava svrgnutog predsednika Ali Abdulaha Saleha. U tom sukobu je do sada poginulo više od 8.000 civila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: