Zaharieva: Puna podrška Srbiji na putu ka članstvu u EU

Ministarka pravde Nela Kuburović razgovarala sa ministarkom spoljnih poslova Bugarske Ekaterinom Zaharievom o pristupanju Srbije Evropskoj uniji.

Izvor: B92

Utorak, 25.07.2017.

14:39

Zaharieva: Puna podrška Srbiji na putu ka članstvu u EU
Tanjug

Zaharieva istakla je punu podršku Srbiji na njenom putu ka punopravnom članstvu u EU i rekla da Bugarska veliku pažnju pridaje naporima Srbije u tom procesu.

Ona je ukazala da bugarske kolege stoje na raspolaganju da pruže kolegama u Srbiji svu neophodnu pomoć kroz razmenu iskustava i stručnu podršku.

Ministarke su se usaglasile da kada je u pitanju proces pridruživanja, najveći izazov jeste dosledno sprovođenje akcionih planova za poglavlja 23 i 24, jer predstavljaju i najteža poglavlja, te da nije slučajno što sa njihovim otvaranjem pregovori o članstvu počinju, a njihovim zatvaranjem se završavaju.

inistarka Kuburović je ukazala da uspešnost sprovođenja Akcinog plana za Poglavnje 23 ne zavisi samo od Ministarstva pravde, jer taj plan podrazumeva koordinisano ispunjavanje definisanh aktivnosti više od 50 institucija, ali da se nada da će sve te institucije prepoznati značaj ispunjavanja svojih obaveza i biti doslede u njihovom sprovođenju.

Kako će Bugarska predsedavati Evropskom unijom od 1. jula sledeće godine, Zaharieva je naglasila da su glavni prioriteti na kojima će Bugarska raditi u tom periodu politika mira i stabilnosti, partnerstvo sa istočnim zemljama, kao i proširenje EU ka državama Zapadnog Balkana, navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: