"Isporučene poslednje zdravstvene", pola miliona ih nema

Zavod za izradu novčanica i kovanog novca – Topčider je postupio po svim zahtevima dobijenim od RFZO i 13. jula je isporučio poslednje zdravstvene kartice.

Izvor: B92

Utorak, 25.07.2017.

15:33

To je saopštila Narodna banka Srbije, dodavši da od RFZO u međuvremenu nije pristigao nijedan novi zahtev za izradu zdravstvenih kartica, što znači da Zavod poručiocu, odnosno RFZO ne duguje više nijednu karticu.

Više od 500.000 osiguranih lica nije podnelo zahtev za zamenu papirne zdravstvene knjižice zdravstvenom karticom Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, te oni zdravstvenu zaštitu mogu ostvariti samo u slučaju hitne medicinske pomoći.

Ti osiguranici, kako kažu u RFZO, u svakom trenutku mogu podneti zahtev za novu zdravstvenu karticu i dobiti potvrdu koja važi do izdavanja kartice. "Potvrda PZK" omogućava im da ostvare pun obim prava iz zdravstvenog osiguranja.

"Potvrda se ne izdaje deci, trudnicama i porodiljama, koji sve do uručenja zdravstvene kartice mogu koristiti staru zdravstvenu knjižicu, bez obzira što ona nije overena, kao ni penzionerima koji imaju trajno overenu staru zdravstvenu knjižicu, koju mogu koristiti sve do uručenja zdravstvene kartice", rečeno je Tanjugu u RFZO.

Do ponedeljka je zdravstvene kartice dobilo oko 5,8 miliona osiguranih lica.

Pojašnjavaju da osigurana lica koja su pre 1. januara 2017. godine imali overene stare zdravstvene knjižice, zdravstvenu zaštitu ostvaruju na osnovu tih knjižica i to do isteka overe, odnosno do uručenja zdravstvene kartice.

"Nakon isteka overe stare zdravstvene knjižice, ili u slučaju gubitka overene stare zdravstvene knjižice, zdravstvena zaštita ostvaruje se na osnovu Potvrde PZK koju izdaje matična filijala Republičkog fonda pod uslovom da je predat zahtev za zamenu zdravstvene knjižice zdravstvenom karticom", pojašnjavaju u RFZO.

Napominju da je Obrazac PZK propisan Pravilnikom o ispravi o zdravstvenom osiguranju i posebnoj ispravi za korišćenje zdravstvene zaštite, kao i da lice sa izdatom potvrdom ostvaruje sva prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja u roku važenja potvrde.

"U tom smislu, zdravstvene ustanove su dužne da pruže uslugu osiguranom licu koje nema zdravstvenu karticu, ali ima uredno izdatu potvrdu PZK", zaključuju u RFZO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: