Odnosi SRB i MKD ponovo na probi: U žiži Prohor Pčinjski

Odnosi Skoplja i Beograda u poslednje vreme retko se mogu nazvati skladnim.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 25.07.2017.

17:25

Odnosi SRB i MKD ponovo na probi: U žiži Prohor Pčinjski
Foto: Thinkstock

Nova proba odnosa Srbije i Makedonije biće i pitanje da li će najveći makedonski praznik Ilinden moći da bude proslavljen u manastiru Prohor Pčinjski.

Makedonska delegacija još nije dobila potvrdan odgovor od Srpske pravoslavne crkve da proslavu praznika može da obeleži u srpskom manastiru Prohor Pčinjski.

Povodom zahteva makedonskih vlasti da se dozvoli delegaciji iz Skoplja da godišnjicu najvećeg makedonskog praznika - Ilindena, obeleži u manastiru Prohor Pčinjski, na teritoriji Srbije, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da ne može država da odlučuje o tome.

"Nema to veze sa državom, to je manastir. Ne može država da odlučuje o tome. Oni se svake godine obraćaju nama, mi to pošaljemo Crkvi, Crkva sa njima komunicira, a vi znate kakvi su odnosi što se toga tiče. Tu nema nikakve dileme", rekao je Dačić na konferenciji za novinare.

Odgovarajući na pitanje o odnosima sa Makedonijom i da su možda neke njegove izjave uticale na pogoršanje tih odnosa, Dačić je podsetio da je, kada je govorio o toj zemlji, rekao da smo priznali Makedoniju pod ustavnim imenom, a da su oni kasnije priznali Kosovo i glasali za Kosovo u Unesku.

"Kako sam ja narušio odnose što sam to rekao? Ja sam se sa njima razjasnio. Kako oni prema nama, tako mi prema njima i tačka. I ne samo sa njima, nego i sa svima drugima", rekao je Dačić.

Šef diplomatije istakao je da Srbija ima želju za poboljšanje odnosa sa Makedonijom i da je mnogo uradila na tome.

"Mi smo uložili u odnose sa Makedonijom. Oni su uvek glasali protiv naših interesa. Ne mogu sada da kažem bravo. Ljuti smo", rekao je Dačić.

Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je nedavno u Sarajevu da od vlasti Srbije još nije stigao odgovor na zahtev makedonskih vlasti da se dozvoli makedonskoj delegaciji da godišnjicu najvećeg makedonskog praznika - Ilindena, proslavi u Prohoru Pčinjskom, na teritoriji Srbije.

"Nadam se da ćemo dobiti odobrenje, ali ako ga i ne dobijemo, nećemo se naljutiti", rekao je Zaev.

Eparhija vranjska nije dobila zahtev makedonskih vlasti, "za to je nadležna Patrijaršija SPC"

Eparhija vranjska nije dobila zahtev makedonskih vlasti za obeležavanje godišnjice održavanja ASNOM-a u manastiru Sveti Prohor Pčinjski 2. avgusta ali to i nije u njenoj nadležnosti jer je za međudržavne odnose nadležna isključivo Patrijaršija Srpske pravoslavne crkve (SPC).Kako je agenciji Beta rečeno u Eparhiji vranjskoj, međunarodna pitanja rešava telo u Patrijaršiji na čijem se čelu nalazi episkop bački Irinej.

Iako je u makedonskim medijima ove godine posebno propraćen zahtev njihovog državnog vrha za obeležavanje godišnjice prvog zasedanja Antifašističkog Sobranja Narodnog oslobođenja Makedonije (ASNOM) u manastiru Sveti Prohor Pčinjski 2. avgusta, ne očekuje se da će odgovor SPC biti drugačiji nego prethodnih godina - kada je takav zahtev redovno odbijan.

Makedonski državni vrh je do 2003. godine godišnjicu održavanja ASNOM-a obeležavao u ili pored manastira sveti Prohor Pčinjski, koji se nalazi u opštini Bujanovac, uz velike mere bezbednosti i bojkot crkvenih vlasti.

Od 2004. godine obeležavanje ASNOM-a, koji Makedonija pod nazivom Ilinden slavi kao državni praznik, izmešteno je u Memorijalni centar u selu Pelince, sa makedonske strane granice, a svakog 2. avgusta samo mali broj makedonskih turista obilazi i manastir Sveti Prohor Pčinjski, koji se nalazi na samoj granici sa Makedonijom.

Poslednji makedonski zvaničnik koji je Ilinden obeležio kod Prohora Pčinjskog bio je tadašnji predsednik makedonske Skupštine Nikola Popovski, 2. avgusta 2003. godine, a SPC je ranije izmestila iz kruga manastira spomen-ploču na kojoj piše da je u njemu održano prvo zasedanje ASNOM-a i da je bio i muzej koji je bio tome posvećen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: