EU sprema oštar odgovor na američke sankcije Rusiji

Zvanični Brisel priprema oštar odgovor SAD ukoliko zvanični Vašington nastavi sa novim sankcijama protiv Rusije koje pogađaju evropske kompanije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.07.2017.

12:40

EU sprema oštar odgovor na američke sankcije Rusiji
Getty images

Britanski list Fajnenšel tajms navodi da je predsednik Evropske komisije Žan Klod-Junker apelovao da se pod hitno razmotri način na koji će Brisel odgovoriti ukoliko se evropske energetske kompanije ili druge evropske delatnosti nađu na udaru sankcija o kojima trenutno diskutuje Kongres SAD.

Prema dokumentu pripremljenom za sastanak Evropske komisije u sredu, a u koji je FT imao uvid, zvanični Brisael bi "trebalo da bude spreman da deluje u roku od nekoliko dana" ukoliko mere SAD "budu usvojene bez uzimanja u obzir zabrinutosti Brisela".

Predstavnici republikanaca i demokrata u američkom Kongresu postigli su tokom vikenda dogovor o širokom paketu sankcija prema Rusiji, kojim žele da kazne Moskvu zbog navodnog mešanja u prošlogodišnje predsedničke izbore u SAD.

Predstavnički dom američkog Kongresa bi sutra trebalo da se izjasni o tom paketu sankcija, koji se, sem na Rusiju, odnosi i na Iran i Severnu Koreju.

Zvanični Brisel, međutim, traži "javno ili pisano uverenje" administracije američkog predsednika Donalda Trampa da primena novih sankcija neće pogoditi interese EU.

Evropski zvaničnici su, kako navodi FT, duboko zabrinuti da će američke sankcije pogoditi evropske energetske kompanije koje učestvuju u ruskim projektima, uključujući i one koje rade na projektu gasovoda Severni tok 2 koji bi trebalo da isporučuje ruski gas do Nemačke.

Kremlj: Nove sankcije SAD biće štetne za obe zemlje

Kremlj je danas upozorio Sjedinjene Američke Države da će nove sankcije protiv Rusije ugroziti interese obe države, javlja AFP.

"Mi smataramo da je nastavak retorike sankcijama kontraproduktivan i štetan za interese obe države", rekao je Dmitrij Peskov.

Bliska saradnica ruskog predsednika Vladimira Putina Valentina Matvijenko ranije danas je izjavila da sankcije koje bi SAD da nametnu Rusiji deluju kao pokušaj da se Rusija istisne sa evropskog energetskog tržišta.

Valentina Matvijenko je predsednica Saveta Federacije gornjeg doma ruske Dume, navodi TAS, a prenosi Rojters.

Ona je to izjavila povodom saopštenja Bele kuće u kojem se navodi da je američki predsednik Donald Tramp spreman da potpiše novi zakon nakon što su Senat i Predstavnički dom Kongresa prošle nedelje objavili da su postigli dogovor o širokom paketu sankcija Rusiji.

Predstavnički dom Kongresa glasaće o zakonu u utorak 25. jula.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: