Šojble: Erdogan dovodi u pitanje veze izmedju dve zemlje

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan dovodi u pitanje decenijama stare veze između Nemačke i Turske, izjavio je nemački ministar finansija Volfgang Šojble.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 24.07.2017.

10:02

Šojble: Erdogan dovodi u pitanje veze izmedju dve zemlje
Foto: GettyImages

"On ugrožava decenijama staro partnerstvo", rekao je Šojble, preneo je Rojters.

"(Situacija) je dramatična, jer postoji puno toga što nas povezuje, ali ne možemo sebi dozvoliti ucene", istako je Šojble.

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer optužio je juče Erdogana da "kroji zemlju po svom ukusu" i pozvao strance u Nemačkoj da poštuju pravila koja vrede u toj zemlji.

"Turski predsednik pokušava zemlju prekrojiti po svom ukusu. Ostaci opozicije i kritičara se trpaju u zatvor", rekao je Štajnmajer.

On je u intervjuu za javni servis ZDF ocenio da aktuelna politika Ankare šteti građanima Nemačke s turskim korenima kojih je oko tri miliona.

"Boli kada svakodnevno vidite da Ankara sada ruši mostove koje su mnogi poslednjih godina gradili", rekao je nemački predsednik.

Istovremeno, pozdravio je nove smernice nemačke politike prema Turskoj, koje je pre nekoliko dana najavio ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel.

Gabrijel je nedavno najavio da će Berlin preduzeti niz koraka kao odgovor Turskoj na pritvaranje nemačkog aktiviste za ljudska prava i dodao da će Nemačka razgovarati sa partnerima EU o evropskim aspiracijama Turske.

On je naglasio da Berlin više ne može da bude garant nemačkih korporativnih investicija u Turskoj. Velika većina Austrijanaca želi kontrole na granici na Breneru sa Italijom u cilju suzbijanja ilegalne migracije, pokazuje istraživanje javnog mnjenja.

Čak 76 odsto Austrijanaca, prema istraživanju instituta "Riserč Afers", smatra da treba uvesti kontrole imajući u vidu stalno rastući broj izbeglica u Italiji.

Takođe 80 odsto Austrijanaca podržava plan šefa diplomatije Sebastijana Kurca za zatvaranje mediteranske rute, odnosno da se izbeglice, koje se spasu sa mora, vrate kućama, gde treba da čekaju na rešanje podnetih zahteva za azil.

Među političkim partijama u Austriji vlada nejedinstvo po pitanju mediteranske rute i kontrole na Breneru.

Kurc i njegova Narodna partija (OVP) insistira na zatvaranju mediteranske rute po uzoru na balkansku, dok koalicioni partner Socijaldemokratska partija (SPO) smatra da je još preuranjeno za kontrole.

Kurc se našao na meti oštrih napada iz Italije pošto je od italijanskih vlasti zatražio da prekinu prebacivanje trajektima izbeglica sa ostrva na kopno i tako omogućavanje daljeg putovanja ka centralnoj Evropi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: