Uprkos svima, Maduro će isterati svoj plan

Uprkos protestima u zemlji i pritiscima iz SAD, predsednik Venecuele najavio da će idućeg vikenda biti održani izbori za spornu Ustavotvornu skupštinu.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 24.07.2017.

08:26

Uprkos svima, Maduro će isterati svoj plan
Tanjug-AP, arhiva

"Imperijalno desno krilo veruje da može da izdaje naloge Venecueli, ali ovde jedno narod može da izdaje naloge", rekao je Nikolas Maduro, a prenosi Rojters, uz napomenu da Maduro pod tim podrazumeva pretnju američkog predsednika Donalda Trampa da će uvesti ekonomske sankcije Venecueli ako izbori ne budu otkazani.

"U ovo vreme iduće nedelje", istakao je Maduro u nedelju na venecuealanskoj televiziji, "Venecuelanci će glasati za Ustavotvornu skupštinu".

Venecuelanska opozicija protestuje na ulicama od aprila protiv nepopularnog Madura koga optužuje da toj zemlji, članici OPEK-a, uništava ekonomiju i ruši demokratiju.

Opozicija bojktouje glasanje za Ustavotovrnu skupštinu, koje smatra farsom čija je svrha da izmeni ustav i obezbedi većinu za vladu koja nema dovoljnu podršku naroda. Umesto toga, opozicija traži slobodne izbore uključujući i izbore za novog predsednika.

Opozicioni lideri planiraju celonedeljne proteste, u okviru kojih i dvodnevni nacionalni štrajk u sredu i četvrtak, u pokušaju da prisile Madura da odustane od izbora, dok on tvrdi da "teroristi koje rade za Vašington" pokušavaju da kontrolišu venecuelansku naftu.

Protivljenje formiranju Ustavotvorne skupštine izrazile su i EU i glavne latinoameričke zemlje, napominje britanska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: